Átadták a 10-es főút új szakaszát Budapesten

2016.06.10. 11:50 Módosítva: 2016.06.10. 12:00

Átadták a Budapest-Esztergom vasútvonal beruházáshoz kapcsolódó 7 milliárd forint értékű közúti fejlesztéseket, köztük a 10-es főút új nyomvonalú szakaszát Budapesten, pénteken.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a térség országgyűlési képviselője szerint a kormány és Óbuda közötti együttműködés eredményes. A mostani beruházással gyorsabb, biztonságosabb lesz közlekedés, csökken a zajszennyezés. (Az útszakasz felújításáról bővebben itt.)

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára szerint a Budapest-Esztergom vasútvonal fejlesztés meghozta az eredményét, a MÁV-Start adatai alapján az elmúlt fél évben 2011-hez, a felújítás előtti utolsó teljes menetrendi időszakhoz képest az utasforgalom felével, az eladott jegyek száma negyedével nőtt ezen a vonalon.

Júliusban kezdődik az Esztergom-Budapest vasútvonal villamosítása is, a terv, hogy 2020-ra szinte kizárólag korszerű, környezetkímélő motorvonatok közlekedjenek a budapesti elővárosi vasúti forgalomban.

A kormány a következő években nemzeti forrásból is támogatja a közúthálózat fejlesztését, példaként említette, hogy a tervekben szerepel Esztergom közúti összekapcsolása az M1-essel.

A NIF Zrt. tájékoztatása szerint a Budapest-Esztergom vasútvonal felújításához kötődő 7 milliárd forint uniós forrás felhasználással és a hazai társfinanszírozással megvalósult közúti beruházás keretében 5,3 kilométer utat építettek, hat műtárgyat alakítottak ki, újítottak fel, és két szintbeli vasúti-közút kereszteződést váltottak ki.