Megbántódott a Római Birodalom határát felügyelő miniszteri biztos

2016.06.21. 08:39
De nem foglalkozik a támadásokkal, és egymilliót utal át egy székely falu alapítványának.

Közleményt adott ki Visy Zsolt, akit a napokban neveztek ki bruttó 500 ezres fizetéssel a következő miniszteri biztosi pozícióra: 

A római birodalom határai - A dunai limes magyarországi szakasza világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével és a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Visy közleményében azt írja, "az elmúlt napokban tudatlanságból és politikai aljasságból fakadó támadások özöne zúdult rám".

Ezekkel nem óhajtok foglalkozni, viszont az alábbi elhatározásra jutottam - folytatódik a levél, amely nem részletezi, milyen támadások érték. Feltehetően azokra a cikkekre és véleményekre utalhat, amelyek megkérdőjelezik ennek a posztnak a szükségességét.

"Miután 15 éve kéretlenül, önszántamból és bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül dolgozom a magyarországi római limes (Ripa Pannonica) világörökségi helyszínné válásáért, és miután a jelenleg felgyorsított nevezési folyamat irányítására megtisztelő miniszteri biztosi felkérést kaptam, amellett, hogy vállalt feladatomat továbbra is legjobb tudásom szerint igyekszem ellátni, bejelentem, hogy tiszteletdíjam nettó értékéből 1 millió forintot utalok át az Énlaka Alapítványnak ebben az évben, hogy ezzel is támogassam ennek a székely falunak az örökségvédelmi és világörökségi célokat dédelgető tervét".

Énlaka hagyományos, külsőleg szinte változatlan, kivételes értékeket is felmutató autentikus településként, de Dacia superior tartomány itt áthaladó határa és a falu szélén lévő limes-castellum alapján is kiérdemelheti ezt a címet, zárul a közlemény.

Visy egyébként tavaly november és idén május között már foglalkozott a feladattal, most a kinevezésével csak folytatja a munkáját.