Matolcsy-rokon és korábban elítélt fideszes képviselő is kapott kereskedőházi megbízást

2016.06.30. 07:57 Módosítva: 2016.06.30. 20:24

Matolcsy György jegybankelnök rokona, a volt kormányszóvivő bizalmasa, valamint jelenlegi és volt fideszes képviselők is többmilliós összegekhez jutottak a külügyminisztérium felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.-t azért hozták létre, hogy külföldi üzleti lehetőségeket teremtsen a magyar vállalkozásoknak. A Magyar Nemzet információi szerint a meglehetősen átláthatatlan módon működő társaság kifizetési listáján több, Fideszhez köthető személy, illetve Matolcsy György jegybankelnök rokona is feltűnik.

Az MNKH Zrt. honlapján közzétett szerződésekből a következők derülnek ki: 

  • Matolcsy Mátyásnak 2013-ban megszűnt az állása a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, miután rokona, Matolcsy György az NGM éléről a Magyar Nemzeti Bank élére került. Matolcsy Mátyással ezután kötött szerződést a kereskedőház. Két és fél éven át adott tanácsokat az MNKH Zrt.-nek, negyedévente közel egymillió forint fizetésért.   Szerződése a múlt év végén szűnt meg, addig csaknem tízmillió forintot kapott.
  • Lengyel Zoltán volt fideszes képviselővel idén januárban kötött tanácsadói szerződést az MNKH Zrt., amiért havonta 800 ezer forintot kap a volt politikus. Lengyelt 2009-ben jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, miután 2007-ben rendőrök akarták igazoltatni Budapesten, de nem voltak nála iratok, és nem működött együtt. Elő akarták állítani a kapitányságra, dulakodás kezdődött, miközben a képviselő és az egyik rendőr is megsérült. Miután a saját maga által készített meztelen képei is nyilvánosságra kerültek, kilépett a Fidesz-frakcióból. A Magyar Nemzetnek Lengyel elismerte, hogy az állami vállalatnak dolgozik.
  • Hajdu Petrának a  z állami cég havonta egymillió forintot fizet. Ő az Egyesült Államokban, Coloradóban folytat ügynöki tevékenységet és nyújt kereskedelmi szolgáltatásokat az állami vállalatnak. Hajdu Petra korábban a   Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozott Giró-Szász András volt kormányszóvivő irányítása alatt. 
  • Az MNKH Zrt. havonta 400 ezer forintért alkalmazza szakértőként Lánszki Regőt is, aki a fővárosi II. kerület fideszes képviselője. Ő a budapesti műszaki egyetemen végzett építészmérnökként, így innovációs szakértőként kapott megbízást a cégtől.
  • Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő félmillió forintért ad szakmai tanácsokat a cégnek.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője nemrég az állami társaságot felügyelő Szijjártó Péter külügyminisztert kérdezte a részvénytársaságról. Arról érdeklődött, mely országokban, milyen postacímen és mekkora költségvetéssel működteti kirendeltségeit az MNKH Zrt. Szijjártó erre azt válaszolta: aki kíváncsi az amúgy közpénzből működő külföldi kereskedőházak postacímeire vonatkozó adatokra, az az adott célország cégnyilvántartásában találhatja meg azokat.

A külföldi kereskedőházak üzemeltetése 2013-ban még nem került pénzbe, 2014-ben már csaknem félmilliárd forintot költöttek erre a célra, tavaly pedig 2,6 milliárd forintot emésztett fel a rendszer működtetése.  

MNKH: Sikeres a kereskedőház

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a cikk megjelenése után azt közölte: a cég közel 40 országban képviseli sikeresen a magyar kis- és közepes vállalkozásokat 12 iparágban. Természetes, hogy a több kontinensre kiterjedő professzionális nemzetközi képviselethez szükség van külső szakértők felkérésére és alkalmazására. A megnevezett szakértők számos olyan feladatot látnak el, melyekhez szakmai tapasztalatuk, nemzetközi kapcsolatrendszerük elengedhetetlen, legyen szó okos város technológiákról, nemzetközi gépipari beszállítói környezetről, az amerikai piacok minőségi eléréséről és a magyar cégek helyi képviseletéről, vagy exportképes agrártermékek felkutatásáról és azokhoz kapcsolódó termékpályák korrekciójáról. 

A közlemény állítja: az MNKH szakmai munkájának is nagyban köszönhető, hogy tavaly az exportvolumen rekordot döntött. Mindezt az eredményt úgy sikerült elérni, hogy Magyarország a régióban az egyik legkevesebbet költi export promócióra. 2014-ben 306, 2015-ben 608, 2016-ban már eddig is 400 cégnek biztosítottak külföldi megjelenési lehetőséget a miniszterelnöki, miniszteri, miniszter-helyettesi utakon és kiállításokon. Az MNKH csak 2015-ben több mint 1500 konkrét üzleti lehetőséget nyújtott az exportképes hazai KKV-knak.  Az MNKH partnereinek 2014-ben az export árbevétele 760 milliárd forint volt, 2015-re 830 milliárd forint várható export árbevételt prognosztizáltak.  • Hírek
  • Babaváró hitel