Nándor
3 °C
16 °C

Megtartják a Balaton-átúszást

2016.07.01. 11:34 Módosítva: 2016.07.01. 11:36

Az OMSZ elkészítette friss előrejelzését a hétvégére. A prognózis, illetve a Siófoki Meteorológiai Intézet és a Balatoni Vízirendészet közös véleménye alapján a Suzuki Balaton-átúszás szervezői péntek délelőtt 11 órakor úgy döntöttek, megtartják szombaton a rendezvényt.

A jelentkezésben annyi módosítás történt, hogy 6.45 és 11.45 között lehet jelentkezni a révfülöpi labdarúgó-pályán. Az első rajt 7.30-kor, az utolsó pedig 12.00-kor történik.

A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres megméretésre már több mint ötezren regisztráltak.

Azért volt szükség eddig várni a döntéssel, mert szombat éjszaka egy markáns hidegfront éri el a Balaton térségét, a hidegfront előtt labilis légkör mozog, amiből szombat kora délutántól zivatarok is kialakulhatnak, ezek a zivatarok veszélyeztethetik a Balaton-átúszás biztonságát.

Sok napsütés záporokkal

A Kárpát-medence fölött egy köztes magasnyomás helyezkedik el. Az itt lévő labilis légállapotú levegő hatására helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. Szombaton a késő esti órákban nyugat felől hidegfront érkezik. Csütörtökön még arról írtunk, hogy a hidegfront vasárnap ér ide. 

Pénteken késő estig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhat ki helyenként zivatar. Szombaton elszórt zivatarok kialakulása várható, délután jobb eséllyel a Dunántúl keleti részén és a Duna–Tisza közén, majd késő este főként északnyugaton.

A zivatarokat néhol viharos (60-80 km/h) széllökés, jégeső és rövid idő alatt 20 mm feletti csapadék kísérheti. Esetleges heves zivatar (~90 km/h körüli szélroham, ~2 cm-es átmérőjű jég), felhőszakadás (~30 mm csapadék) kialakulásához pénteken a Dunántúli-középhegység, Alpokalja, szombaton főként a közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan késő este a Kisalföld, Alpokalja térségében vannak jobb feltételek.

Hőség:

Pénteken az Alföld nagy részén, a Dunántúl keleti harmadán 25, 26 fok körüli átlaghőmérséklet várható. Szombaton tovább erősödik a nappali felmelegedés, így az ország döntő részén 25 fok felett, főként az Alföldön 26, 27 fok körül alakul a középhőmérséklet.