Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Atrocitások nélkül ért véget a Budapest Pride

MZS 8504
2016.07.02. 15:07 Módosítva: 2016.07.02. 18:46

Szombat délután rendezték a fővárosban a Budapest Pride-ot. A menet nem sokkal négy óra után indult el az Andrássy út – Dózsa György találkozásától. A Pride résztvevői az Andrássyn, majd Nagymező utca - Bajcsy-Zsilinszky Endre út - Alkotmány utca útvonalon vonultak végig a Kossuth térre.

A menet vége öt előtt nem sokkal volt az Oktogonnál. Helyszíni tudósítóink jelentése szerint szélsőségeseknek semmi nyoma nem volt egyik kereszteződésnél sem. Útközben a kávézókból, éttermekből bámészkodtak és integettek a vendégek és az alkalmazottak. A menet elején lévő munkatársunk azt jelentette öt előtt nem sokkal: a Bajcsy-Báthori utca sarkán egy fociultra volt, „aki kicsit buzizott, de miután a rendőr megkérte, hogy viselkedjen, mert gyerekek is vannak itt, megszeppenve odébbállt”.

A menet eleje fél hat körül érkezett meg a Kossuth térhez. Az egész felvonulás atrocitások nélkül ért véget. A Kossuth téren van egy színpad, innen köszöntötték a tömeget, aztán koncert kezdődött. Az emberek a Kossuth tér köve felett szálló vízpára négyszögébe vagy árnyékba próbáltak menekülni. A tér fölötti levegő lassan megtelt színes lufikkal, az amerikai követség munkatársai csokoládékat osztogattak.

A Pride egyik szóvivője a színpadról arra kérte a tömeget, hogy ha már ott vannak a Parlament előtt, akkor üzenjenek valamit. "Büszke vagyok rátok , hogy itt vagytok. Önazonosok vagytok, bátrak és szabadok."- mondta a tömegnek. A kordonokról azt mondta: a rendőrség többszöri kérésük ellenére sem hajlandó kordonok nélkül biztosítani a vonulást , "a kordonok a biztonságot jelentik, de egyben be is zárnak". A szóvivő üzenete így hangzott: nem hagyják magukat többé bezárni és megfélemlíteni, és remélik, hogy jövőre ilyenkor szabadabb országban élhetnek majd.  

A felvonulóknak osztogatott kis zászlókon QR-kódok voltak, amik egy kérdőívhez vezetnek. A kérdőíven arról kérdezik a résztvevőket, hogy milyen legyen a Pride a jövőben. A rendezvényé végén több ponton engedték ki a felvonulókat a kordonok mögül kisebb, tíz fős csoportokban. A szervezők mindenkit megkértek, hogy a zászlócskákat, színes lufikat a saját érdekükben tegyék el, de a legtöbben megköszönték a jó tanácsot és meguknál tartották a zászlókat. Az elmúlt években a Pride után voltak utcai utrocitások, de ilyennek most semmi jele.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek felvonulása egyre növekvő nyilvános támogatást kap – ez egy, a rendezvényt megelőző online felmérésből derül ki, valamint jelzi, hogy a Nyitottak vagyunk kezdeményezésben minden eddiginél több ismert márka céges csapata vonul fel: ehhez a kamionhoz idén is több mint 100 céget, szervezetet és közösséget várnak, és sztárok, ismert emberek csatlakozására is számítanak.

Délután három órakor kezdtek a Hősök terénél szállingózni az emberek. A kánikula miatt több mentőautó várakozott készenlétben. A szervezők munkatársunknak elmondták: tavaly 20 ezren voltak, ami duplázás volt az előző évhez képest, és most is legalább 20 ezer emberre számítottak.

Az Index facebookos videoközvetítését itt nézheti meg a menetről:

Tudósítónk szerint az Andrássy út körül volt kerítve kordonokkal, indulás előtt beléptetőkapukon lehetett bejutni. A kapuknál átnézték a táskákat, és ha valakinél volt folyadék, biztonsági intézkedésként megkérik, hogy kortyoljon bele egyet.

Nemcsak a gyülekezőhelynél komolyak a biztonsági intézkedések: a tavalyihoz hasonlóan hermetikusan el volt zárva a menet, a párhuzamos utcákból sehol nem lehet a közelébe sem jutni az útvonalnak. A Kossuth tér is úgy le van választva, hogy még a Nagy Imre szoborhoz sem lehet odamenni, a metróhoz is csak kimenni lehet a térről, bemenni onnan nem. Több rendőrségi kisbusz is várakozik tele rendőrökkel, az örökmécsesnél egy rendes nagy rendőrségi busz is – jelentik munkatársaink.

Árusok is vannak a téren, ugyanazok a figurák, akik mondjuk egy tűzijátéknál szoktak kitelepülni, csak most pride-kellékeket árulnak: művirágot, koszorút, pride-kendő, szivárványszínű cuccokat vagy nyakba akasztható papírvirágfüzért. A virágkoszorú 1000 forintért kapható.

A Nyitottak vagyunk live streamjén itt közvetítették a menetet: