Hiller István visszaszólt azoknak, akik fideszesnek tartják

2016.07.07. 14:07
Részletesen reagált Hiller István azokra a vádakra, amelyek szerint a Fidesszel együttműködik. Mint mondta, ő a NER-t álságos rendszernek tartja, és Orbán Viktor leváltásáért dolgozik. Az MSZP új választmányi elnöke ugyanakkor kitart amellett, hogy nem volt jobb megoldás a kerítésnél a migránsok ellen.

"A nemzeti együttműködés rendszerének csúfolt hatalomnak az ellenfele vagyok, ezt egy álságos rendszernek tartom" - mondta Hiller István az MTI-nek adott interjújában. Hillert a június 25-i tisztújításon választották meg az MSZP választmányi elnökének Botka László helyett.

Hillernek, aki az MSZP elnöke is volt korábban, azért szükséges tisztáznia, hogy a fideszes rendszer ellenfele, ugyanis a szocialisták között elterjedt az a pletyka, hogy Hiller megválasztását segítette a Fidesz. Ennek előzménye is volt:

  • Hillert tavaly megdicsérte Orbán Viktor.
  • Hiller - szembemenve a pártja álláspontjával - jelezte, hogy nem szereti, de egyetért a határra épített kerítéssel.
  • Hiller a tisztújítás előtti napon barátságos interjút adhatott a kormánypárti Magyar Időknek.

A választmányi elnök erre azt mondta most, hogy azoknak, akik őt fideszesnek tartják, azt javasolja: mindenki csak annyira bontsa a nemzeti együttműködés rendszerét, mint ő, "csak annyit tegyen", hogy háromszor megnyeri egyéni választási körzetét.

Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatára, miszerint nemzeti érzelmű embernek tartja, a választmányi elnök úgy reagált,

az elismerő szavakat köszönöm, és ugyanúgy a kormány leváltásért harcolok.

Arra a felvetésre, miszerint Szanyi Tibor elnökjelölt szerint kollaboránsok vannak a pártban, és a jelenlegi vezetésnek nem érdeke eltávolítani őket, Hiller István azt mondta, reméli, ez a kijelentés csak egy választási fogás volt, ilyet ugyanis általános alannyal nagyon veszélyes mondani a politikában. Ha Szanyi Tibor ilyenről tud, azt meg kell nevezni, ha nem tudja megnevezni, akkor nem szabad általánosítani - közölte, jelezve azt is, hogy a választási kampány a kongresszussal véget ért, és a küldöttek világos személyi döntéseket hoztak.    

Hiller István most is tartja azt, amit tavaly ősszel mondott: nem szereti a kerítést, "csak mondjon valaki ennél jobbat". Hozzátette: azóta azonban létrejött az EU-török-megállapodás, amelyet nagy jelentőségűnek értékel és reméli, kellő idő lesz annak gyakorlati, sikeres megvalósítására. Mint mondta, mindig úgy gondolta, hogy a migránsügyet nem az EU határain belül lehet megoldani, hanem az unió segítségével ott, helyben, ahol keletkezik a probléma. Nem gondolja, hogy az unió területén belül létezik valóságos megoldás.

Más is lehet a miniszterelnök-jelölt, mint Botka

Hiller István beszélt arról is, hogy azért szeretett volna választmányi elnök lenni, mert szükségét érzi annak, hogy az operatív döntéshozatal mellett a  hosszú távú gondolkodás, a stratégiaalkotás is "valóság legyen" a magyar baloldalon, az MSZP-ben.  Szerinte új intellektuális networkre van szükségük, és a választmány lehetőséget nyújt híd építésére a baloldali értelmiség felé. 

Ezért szakmai kabineteket hoznak létre: lesz olyan, amely a modern nemzetfogalom és a modern baloldal összekapcsolásának témájával, egy másik a demokratikus oldal szimbolikus politizálásával foglalkozik majd. De olyan munkacsoport is lesz például, amely az ország hosszú távú energiaellátásáról alakít ki álláspontot.

Egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy 2018-ban lesz-e összefogás, együttműködés a baloldali pártok között, mert előbb meg akarja erősíteni az MSZP-t. Nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy párton belülről vagy kívülről kell-e az MSZP-nek miniszterelnök-jelöltet választania. 

Csak Botka Lászlónak van joga válaszolni az országos politikában való szerepvállalására vonatkozó kérdésekre - mondta Hiller István, aki igennel válaszolt arra, hogy az MSZP-nek párton belülről lehet-e más miniszterelnök-jelöltje, mint Botka László. Nevet nem kívánt mondani, de azt jelezte, ő nem vállalná a jelöltséget.