Csak a génállományt javítja a halsütödés, azért halássza le a törpeharcsát
Horgászok azzal vádolják a Mártélyi Horgászegyesület egyik tulajdonosát, egy halsütödést, hogy kereskedelmi céllal halászik a Tisza mártélyi holtágán, és aztán jól megsüti és eladja, amit kifog, írja a Délmagyar.
Az érintett halsütödés azzal védekezik, hogy ez csupán félreértés, és „a holtágon nem kereskedelmi, hanem ökológiai szelektív halászat zajlik, ami törvényi előírás, és a kutatóvarsák is szabályosak. Az így kifogott hal értékesíthető, ezzel a lehetőséggel élek" – mondta a sütödés. Szerinte amit csinál, az „a víz érdekét is szolgálja, javítja az őshonos halak – ponty, süllő, keszegfélék, harcsa, sügérfélék – génállományát, túlélési esélyeit. A törpeharcsa ugyanis inváziósnak minősül, felzabálja a többi hal ikráit.”
A lapnak nyilatkozó horgászok szerint azonban ellenőrizetlenül viszik a halállományt, főleg a törpeharcsákat.