Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Nem voltak alvállalkozók a tűzszerészek

2016.07.21. 20:48

Nem alvállalkozóként hanem jogszabályi kötelezettsége nyomán végzett tűzszerész mentesítési tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyi Nemzeti Park területén - szögezte le Simicskó István honvédelmi miniszter a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

A honvédelmi minisztertől Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő kérdezte írásban: "Valóban "alvállalkozásban" végzett tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon?" - írja az MTI.

Válaszul Simicskó István azt írta: a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság két projekt keretében végzi a volt Hortobágyi Bombavető Lőtér tájrehabilitációs feladatait. A lőszermentesítési feladatok ellátásáról szóló nyílt közbeszerzési eljárást a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nyerte el. A teljes szerződés az első ütem feladataira több mint bruttó 217 millió forintról, míg a második ütemre több mint bruttó 206 millió forintról szól.

A honvédelmi miniszter szerint a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. feladata csak a robbanótestek felkutatására terjed ki, hatástalanításra nem. Ugyanis a jogszabályok alapján Magyarországon kizárólag a Magyar Honvédség tűzszerész alakulata végezhet tűzszerészeti mentesítést.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének feladata a kitűzött jelek alapján a feltételezett robbanótestek helyének feltárása, a robbanótestek hatástalanítása és megsemmisítése - írta a miniszter. Kiemelte, hogy a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. nem áll semmiféle gazdasági, illetve jogi kapcsolatban a honvédséggel, így annak nem fizet, illetve nem fizetett semmilyen jellegű anyagi juttatást, pénzösszeget.

A tűzszerész mentesítési tevékenységet végző katonák pedig a nekik járó összes juttatásban maradéktalanul részesültek - tette hozzá Simicskó István.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred 2015. január 6-án kötött szolgáltatási szerződést, amelyet a nemzeti park igazgatóságának igazgatója és a tűzszerész ezred parancsnoka írta alá. A szerződésben rögzített és a tűzszerész mentesítési feladatokban érintett területen talált feltételezett robbanótestek, száma eléri a 40 ezret. Ennek 10 százaléka éles robbanótest volt. A területen 2013-ban 475, 2014-ben 123, 2015-ben 2692, 2016. első fél évében 1222 robbanótestet hatástalanítottak és semmisítettek meg a honvédségi tűzszerészek.