Orbán Viktor eltemette a nyugati világot

IMG 9458
2016.07.23. 12:25 Módosítva: 2016.07.23. 12:38
Az európai vezetés megbukott, Brüsszel nagyobb probléma, mint Mekka, nyugaton gazdasági, elit- és demokráciaválság van, és napról napra nő a félelem. Orbán Viktor Tusványoson keményen nekiment az EU-s vezetőknek és a nyugat-európai berendezkedésnek. A miniszterelnök Donald Trumpot hozta példaként, és nem titkolta, hogy neki drukkol az elnökválasztáson. Orbán arra jutott, hogy ma Európában Magyarország a nyugatnál demokratikusabb, és itt jobb a fiatalok perspektívája.

Tusványos csúcspontja egyértelműen Orbán Viktor. A szervezők most sem hagytak kétséget efelől: Orbán Viktor ezúttal is az utolsó napon szólalt fel, és most is megkapta a nagyszínpadot, ahol már órákkal a beszéd előtt igyekeztek a legjobb helyet elfoglalni a szalmakalapos nénik és bácsik.

Orbán Tusványoson emlékezetes beszédeket szokott tartani (itt hirdette meg két éve az illiberális demokráciát, hogy mást ne mondjunk), és a mostani európai helyzetben, migrációs válságban is erős mondatokra lehetett számítani tőle. Orbán ilyen szempontból nem is okozott csalódást.

Ha egy (mondjuk nem túl rövid) mondatban kellene összefoglalni a tusványosi beszédet, akkor Orbán azt üzente: az európai vezetők megbuktak, Nyugat-Európa hanyatlik, és Magyarországgal szemben ott gazdasági, elit- és demokráciaválság van, egyre nagyobb félelem és bizonytalanság, amely megmarad, amíg az EU nem néz szembe rossz döntéseivel, és nem harcol megfelelően a migrációval, ami növeli a terrorizmust, a bűnözést és tönkreteszi a kultúrát.


Ha bővebben is áttekintjük Orbán beszédét, akkor azért találhatunk több kemény állítást is, amely nem jelentett újdonságot Orbán eddigi gondolataihoz képest. De ilyen koherensen, kristálytisztán a magyar miniszterelnök még nem vezette le azt, hogy szerinte Nyugat-Európa, „a régi Európa” annyira rosszul csinál mindent, hogy Magyarországon kecsegtetőbb perspektíva áll a fiatalok előtt, mint nyugaton.

Megrendült a nyugati ígéret

Orbán azzal kezdte, hogy mindent el fog mondani a mai európai helyzetről őszintén, és előre számol a „megbélyegzéssel, leminősítéssel, kirekesztéssel”. Arra kereste a választ, hogy mi a mozgatórugója a bennünket körülvevő „jelenségtömegnek”, mint például a migráció, a terrorzimus, a brexit vagy Trump elnökjelöltsége.

Európában napról napra nő a félelem,

és kialakult az az érzés, hogy bizonytalan a jövőnk, ami abból fakad szerinte, hogy összetört a „nagy európai álom”. Ennek lényege, hogy egy nyugati gyerek eddig biztos lehetett abban, hogy többre viszi, mint a szülei, ha dolgozik, és betartja a szabályokat. De Nyugat-Európában „megrendült ez az ígéret, ez a perspektíva”, mégpedig azért, mert a világgazdaságban megjelentek olyan versenytársak, mint Kína vagy India. Ehhez a változáshoz az EU nem tudott alkalmazkodni, így kialakult a gazdasági válság, amelyből elitválság, majd demokráciaválság lett.

Orbán konkrétan meg is mondta, hogy milyen rossz döntéseket kell megszüntetni az EU-ban, hogy a félelem és a bizonytalanság eltűnjön:

  1. „A denacionalizálás a legnagyobb veszedelmek egyike” – vagyis minden olyan kezdeményezést, amely hatásköröket vonna el nemzetállamoktól, le kell állítani.
  2. Be kell fejezni a „hamis önértékeléseket” – vagyis az EU áltatja saját magát, miközben már nem a globális politikai tér egyik szereplője.
  3. Be kell fejezni „Európa idealizálását” – le kell számolni azzal az eszmerendszerrel, hogy  a közös európai megoldás automatikusan jó.

Orbán ehhez utána hozzátette, hogy kifejezetten az európai hatékonyság ellen működik az Európai Parlament, amelynek nem lett volna szabad megnövelni a szerepét, és az Európai Bizottság is, amely „politikai bizottságnak nyilvánította magát”.

Orbán Donald Trumpot akarja amerikai elnöknek

Orbán szerint ezek miatt a rossz döntések miatt nem tudott Európa megfelelően harcolni a migrációval és a terrorizmussal, amely fogalmak között – ez nem újdonság – Orbán komoly összefüggést lát. „A migráció veszélyt jelent: növeli a terrorizmust, növeli a bűnözést, lerombolja az európai kultúrát” – fogalmazott Orbán.

Majd ezután példaként az európaiak elé Donald Trumpot állította, aki a terrorizmus megfékezésére több oayn javaslatot is tett, amely kifejezetten tetszik Orbánnak (a titkosszolgálat megerősítése, a demokráciaexport megszüntetése). A magyar kormányfő ezek után a diplomáciában szokatlan módon tovább is ment, és egyértelműen kijelentette, hogy Trumpnak szurkol az elnökválasztáson.

Szó szerint így hangzott

Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll: meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának.

Ez a kiállás azért meglepő és szokatlan, mert a felmérések szerint Hillary Clinton az esélyes, és ha ő lesz az Egyesült Államok elnöke, nyilván nem segíti a kapcsolatok javítását, hogy Clinton tisztában van azzal, hogy a magyar kormány nem neki drukkolt.

Nyugat-Európa változásra képtelen

Orbán a több mint egyórás beszéde végén úgy összegezte a véleményét, hogy „Európa elvesztette globális szerepet, Európa nem képes egyben tartani a közösséget,
az európai politikai vezetés megbukott.” Szerinte az EU-s állampolgároknak már Brüsszel jelenti a problémát és „nem Mekka”, vagyis a brüsszeli bürokraták jelentik az akadályt, nem az iszlám. Orbán ezután ketté is választotta a régi és új Európát.

  • Az EU alapító tagjaiból álló régi Európa (tehát Németország, Franciaország, a Benelux államok, Olaszország), a változásra képtelen Európa.
  • Míg az új Európa, ahová Magyarország is tartozik, „életképes, tele van energiával, perspektivikus része a földrészünknek”.

Orbán eljutott odáig, hogy szerinte a nyugatra jellemző gazdasági válság, elitválság, demokráciaválság Közép-Európában nem jellemző, egy lengyel, cseh, szlovák, magyar fiatal a nyugatiakkal szemben jobban bízhat abban, hogy előrébb fog jutni, mint a szülei, ha betartja a szabályokat. Ráadásul Európában szerinte Magyarország az egyik legdemokratikusabb hely, hiszen – a kvótanépszavazásra utalva azt mondta – az egyetlen ország ma, ahol az emberek elmondhatják a véleményüket a migrációról.

A kormányfő hatalmas tapsot kapott, néhány kérdésre még válaszolt, majd a fideszes Németh Zsolt azzal a mondattal zárta a rendezvényt, amelyet az elsőként felszólaló Tőkés László és Orbán Viktor is idézett: "Ne féljetek, harcoljatok!".

Ellenzék: Orbán álszent, hadat üzent, kivezet az EU-ból

Jobbik: Kétségtelen tény, hogy Európa vezetői ugyanabból az elitből jöttek. Sajnos ez hazánkra nézve is igaz, hiszen a XX. század pártjai, a Fidesz és az MSZP is ugyanabból az alomból nőttek ki, ugyanannak a politikai elitnek a részesei, amely Orbán szerint megbukott. Ennek az elitnek a bukását bizonyítják az elitellenes politikai pártok erősödései szerte Európában, ennek az elitnek a bukása és az új, elitellenes politikai erők megerősödése hamarosan hazánkat is el fogja érni.

MSZP: Orbán Viktor leleplezte, hogy az októberi kvótareferendum valójában Magyarország Európai Unióból történő kivezetését készíti elő. Teljes egészében elszakadt a valóságtól, amit jól mutat, hogy sem a magyar egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság helyzetére nem tért ki beszédében. Emellett nem veszi észre, hogy a magyar fiatalok kétharmada külföldön képzeli el boldogulását, azokban az országokban, amelynek vezetőit a magyar miniszterelnök leváltaná.

LMP: Orbán Viktor miniszterelnök szerepzavarban van, uniós vezetőként folyamatosan kritizálja az Európai Uniót, de megoldásokat nem mutatott be szombati tusványosi beszédében. Orbán Viktor tévesen állítja, hogy Magyarország biztos pont egy bizonytalan világban, mert több százezren külföldre kényszerülnek, az egészségügy összeomlott, az oktatás romokban van és alacsonyak a bérek. Hozzátette: önsorsrontó politikus az, aki olyan mellett kampányol, aki szétverné a NATO-t.

Együtt: A jogállamot és az európai értékeket eláruló Orbán Viktor álszenten Európáért aggódik, miközben Putyin trolljaként éppen ő próbálja gyengíteni az Európai Unió világpolitikában betöltött szerepét - reagált Orbán Viktor beszédére közleményben az Együtt, amely szerint a kormányfő szombaton végérvényesen a '80-as évekbeli állampárt gyáva, az idők szavát ostobán nem értő vezetőinek szerepébe süppedt.

DK: Orbán Viktor hadat üzent az európai közösségnek és szabadságra, demokráciára, jólétre váró magyaroknak. Együgyű lett, másról nem hajlandó beszélni, mint félelemről, menekültekről, az EU állítólagos válságáról, és nem vesz tudomást arról, hogy a magyar fiatalok százezer szám menekülnek el diktatúrája elől" Nyugat-Európába, amely Orbán Viktor szerint elvesztette jelentőségét. Orbán Viktor ki akarja vezetni az országot az Európai Unióból.

PM: Ez egy kvótanépszavazás előtti ócska kampánybeszéd volt. A kormánynak abba kell hagynia az Európai Uniót folyamatosan támadó hazug propagandát. Az unió intézményrendszere és demokratikus működése nem tökéletes, de Magyarország és az Európai Unió közös érdeke, hogy ne kevesebb, hanem több Európa legyen. Jobban örülnénk, ha az egyenlőtlenségek, a kilátástalanság, az oktatás és az egészségügy problémáiról beszélne Orbán Viktor.