Kubatov és Vizoviczki az óvodából ismerik egymást

2016.07.28. 17:26 Módosítva: 2016.07.28. 20:31
Sok helyzetben el lehet képzelni egy vezető fideszes politikus és egy alvilági körökben hírhedt vállalkozó találkozását, de egy óvoda már talán túl van a képzelőerő határain. Az Index viszont megtudta: Kubatov és Vizoviczki ugyanabba a pesterzsébeti óvodába járt. Egyelőre nem tudjuk, hogy hányszor találkoztak, de az biztos, hogy 2012 áprilisában - nem sokkal Vizoviczki letartóztatása előtt - összefutottak az óvodájuk 110. születésnapi zsúrján, ahol a beszámolók szerint beszélgettek is egymással. Kubatov cikkünk megjelenése után azt mondta, hogy "talán" kétszer találkozott Vizoviczkivel.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke az FTC elnökeként tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón váratlanul elismerte, hogy nemcsak levelet kapott az akkor előzetes letartóztatásban ülő Vizoviczki Lászlótól, hanem találkozott is vele. 

Politikus vagyok, az a dolgom, hogy találkozzak emberekkel. 

– mondta. A Fidesz alelnöke ugyanakkor nem árulta el, hogy egyszer vagy több alkalommal találkozott-e az üzletemberrel, akit rendőrök megvesztegetésével, vagyoneltitkolással és adócsalással vádolnak. Arra sem tért ki, hogy milyen jellegűek voltak ezek a találkozók, már amennyiben több is volt.

A kérdés azért lett aktuális, mert egy kiszivárgott ügyészségi feljegyzés szerint a budapesti éjszakai élet egykori császára, Vizoviczki László arról írt Kubatovnak, hogy ha segít neki, és elhagyhatja az előzetes letartóztatást, akkor kiteregeti a nem fideszes politikusokról szóló bűnügyi információkat. 

Egyelőre nem tudjuk, hogy hányszor, hol és milyen körülmények között találkozott Kubatov és Vizoviczki, és miről beszéltek ilyenkor. Egy érdekes találkozásról azonban értesült az Index.

2012 áprilisában mindketten megjelentek a pesterzsébeti Gézengúz Óvoda Lázár utcai Tagóvodájának 110. születésnapja alkalmából tartott zsúron, ahova az intézmény prominens „öreg ovisait” hívták meg. 

Kubatov és Vizoviczki ugyanis egy óvodába jártak Pesterzsébeten. A korkülönbség miatt nem voltak évfolyamtársak, de a beszámolók szerint a születésnapi zsúron beszélgettek egymással. A fotók mellett az eseményről valószínűleg videók is készülhettek. 

A Fidesz-pártigazgatójának, alelnökénet pesterzsébeti éveiről a róla szóló portrénkban is olvashatnak.

Kubatovék nem cáfolták

Kerestük Kubatov Gábort, akinek egy munkatársát értük el. Ő kérdésünkre nem kívánta megerősíteni az információnkat, de nem is cáfolta. Arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy találkoztak-e máskor is, és arra sem hogy Vizoviczki átadott-e neki ellenzéki politikusokról szóló kompromittáló információkat.

Cikkünk megjelenése után egy órával a Fidesz-alelnök nyilatkozott a Magyar Időknek. Azt mondta, hogy "talán kétszer találkozott" Vizoviczkivel, az óvodai rendezvényen kívül a Fradi elnökeként. Utóbbi megbeszélést "egy országos médiaügynökség vezetője hozta tető alá az üzletember kezdeményezésére" - mondta Kubatov, aki szerint két témáról beszéltek Vizoviczkivel. 

A bulipápa állítólag szeretett volna befektetni a Fradiba, de ettől Kubatov elzárkózott. A másik témájuk a West Balkán diszkótragédia nyomán a fiatalok biztonságos szórakozása volt. Arra nem tért ki Kubatov, hogy utóbbival kapcsolatban mire jutottak, azt viszont kijelentette, hogy Vizoviczkitől semmilyen támogatást nem kapott a Fidesz. 

Kubatov Gábor a második olyan fideszes politikus, aki elismerte, hogy ismeri az alvilág hírhedt szereplőjeként ismert Vizoviczki Lászlót. Elsőként Bús Balázs ismerte el, hogy Óbuda polgármestereként technikai kérdésekben párszor egyeztetett Vizoviczkivel, akinek a kerületében volt a diszkóbirodalma. 

Vizoviczki egy korábbi alkalmazottja azt állította, hogy 4 millió forint kenőpénzt vitt Rogánnak az V. kerület polgármesteri hivatalába. Ám Vizoviczki - miután 250 millió forint óvadék fejében kiszabadult az előzetesből - kiadott egy közleményt, amelyben állította: Rogán Antal még csak látásból sem ismeri őt. Holott a belvárosban számos szórakozóhelyben volt érdekeltsége – ám különös módon úgy tűnhet, ezekről az ottani kerület vezetőjével nem voltak olyan technikai egyeztetnivalóik, mint a III. kerületben.