Nyugaton heves zivatarokkal betört a front

2016.07.31. 20:41 Módosítva: 2016.08.01. 00:11

Érkezik a beígért front, éjfélig a Dunántúlon lehetnek heves zivatarok - jelezte az Időkép.hu. Ez a radarkép este nyolc órakor készült, amikor a viharlánc belépett az országba:

front

Este 11 órakor, amikor a elérte a Budapestet, így nézett ki a viharszörny:

vihar2

Kövesse a vihar útvonalát a radartérképen!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este másodfokú, narancssárga riasztást adott ki heves zivatarok veszélye miatt. Az érintett területeken jégeső eshet, valamint károkozó, erős szél fújhat. A riasztások által érintett területeket itt tudja megnézni.

A Kisalföld arról számolt be, hogy Sopronban olyan erős vihar volt, hogy a szél fákat csavart ki a helyükből. Később a viharok végigszántották a Balatont, este 11 körül érte el az óriásvihar Budapestet.

Így jött meg a Balatonra a vihar a kenesei kikötőbe
Így jött meg a Balatonra a vihar a kenesei kikötőbe
Fotó: Olvasónk, Lilla

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten és Pest, valamint Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Veszprém megyében, míg Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett a fővárosban, továbbá Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Augusztus 1-jén, hétfőn hidegfront vonul át Magyarország felett, a lehűlés azonban csak átmeneti lesz: a hét közepére ismét visszatérnek a 30 fok körüli maximumok.

A front vasárnap éjjel északnyugat felől érkezik, kedd hajnalra el is hagyja kelet felé az országot. Az átvonulás 5-6 fokos lehűlést, záporokat, zivatarokat és erősödő északnyugati szelet hoz magával.

Kezdetben a Dunántúlon, majd a középső tájakon is, napközben pedig egyre inkább a keleti országrészben lesznek majd záporok, feltámad az északi, északnyugati szél.