Az MSZP nem akarja, ha a Jobbik is akarja

2016.08.05. 11:32

Jövő hétfőre hívott össze ötpárti egyeztetést a Jobbik a külföldön élő magyarok szavazásának könnyítése érdekében. A párt bejelentette, hogy augusztus 18-án  rendkívüli parlamenti ülést is tartana az ügyről.

A dolog lényege, hogy a jelenlegi szabályozás miatt nem minden külföldön tartózkodó magyar szavazhat levélben. A határon túliak, akiknek nincs magyar lakcímük, szavazhatnak levélben, de például egy Londonban dolgozó, magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgár nem. Ő csak a külképviseleten adhatja le a voksát. 

A dolgot az Alkotmánybíróság nem találta alkotmányellenesnek, Ujhelyi István MSZP-alelnök viszont jó ideje szeretné kiharcolni a változtatást. Legutóbb a hétfőn tartott sajtótájékoztatót a témában.

Ezek után jött elő a Jobbik a javaslatával, hogy legyen rendkívüli ülés, és Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője azt közölte, hogy mivel minden ellenzéki párt és - egyes nyilatkozatai alapján - a kormány is nyitott technikai módosításokra, konszenzus alakulhat ki a parlamenti frakciók között. Az InfoRádiónak ugyanis Tuzson Bence kommunikációs államtitkár bejelentette, hogy az októberi népszavazás esetében a kormány kész "technikai jellegű változtatásokra".

Az MSZP nem vesz részt a Jobbik ötpártiján

Kiderült viszont péntekre, hogy az MSZP már nem is akarja a dolgot, ha a Jobbik akarja. Az MSZP a pénteki közleményében azt írta, hogy "a Jobbik kezdeményezése valójában Orbán Viktor és a Fidesz célját, azaz Magyarország EU-ból való kivezetését szolgálja. A Jobbik a Fidesz kérésére tette meg a javaslatát" - írta a párt. 

Így az MSZP nem vesz részt "a Fidesz és a Jobbik ötpárti egyeztetésnek nevezett színjátékában". Pedig a párt ebben a közleményben is megismételte, hogy a szocialisták minden magyar választópolgárnak azonos feltételeket akarnak a szavazásokon.

Az MSZP tehát ezek alapján nem fogja aláírni a rendkívüli ülésről szóló indítványt. A Fideszen múlik tehát, hogy lesz-e rendkívüli ülés augusztusban, esetleg később módosítják-e a szabályokat.