A kormánynak kell a hely, újabb múzeumot paterolnak ki a Várból

2016.08.10. 10:23

A Miniszterelnökség leendő épületének felújítása mellett kezdődhet az NGM és belügyi tárca új helyének kitatarozása több tíz milliárd forintért - írja a Napi.hu. Emellett újabb múzeumnak kell költözne a várból, hogy a kormánytisztviselők elférjenek az új épületekben.

A lap emlékeztet arra, hogy a kormány bő három évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Budai várat újra felruházza a két világháború közötti politikai-hatalmi funkciójával. Ennek keretében újították fel a Várkert bazárt, illetve döntöttek egyes minisztériumok várba költöztetéséről.

A Belügyminisztérium költözésről eddig a legkevesebb szó esett, de a kormány ez ügyben is döntött az elmúlt hetekben. Eszerint a költözésre és a volt királyi Belügyminisztérium Országház utcai épületének felújítására összesen 15,6 milliárd forintot irányoztak elő.

Csakhogy a várbeli épületekben nem lehet az egész belügyi apparátust elhelyezni, ezért a fejlesztési tárca feladatul kapta, hogy további lefoglalható épületeket kutasson fel a vár területén a BM számára. Emiatt viszont a Telefónai Múzeumnak ki kell költöznie a várból legkésőbb 2017 tavaszán. Egyelőre nem lehet tudni, hol lesz az intézmény új helye.