Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Nincs kerettanterv a szakgimnáziumokban három héttel iskolakezdés előtt

2016.08.10. 09:53 Módosítva: 2016.08.10. 09:58

Hivatalosan meg sem kezdődhetne ősszel a tanítás a szakgimnáziumokban a szakmai kerettantervek és a közismereti kerettantervek óraterve nélkül, amik még munkaanyag formájában sem ismertek a tantestületek előtt - írja a Népszava a Civil Közoktatási Platform figyelmeztetése alapján. 

Szeptember elsejétől a feje tetejére áll a szakképzés, az új rendszerhez szükséges módosítások dokumentumait viszont csak mostanában, a tanítás megkezdése előtt egy hónappal kezdték el megjelentetni - írja a cikk, ami szerint az átalakításokat széleskörű egyeztetés nélkül vezénylik le.

Az ősztől életbe lépő változtatásokat azzal kezdik, hogy az eddigi iskolatípusokat átalakítják, átnevezik: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek. Hónapokig ez volt az egyik legkonkrétabb információ amellett, hogy a közismereti óraszámokat is radikálisan, 600 órával lecsökkentenék a szakgimnáziumokban az eddigi szakközépiskolai óraszámokhoz képest. Ez nemcsak a jelenlegi nemzeti alaptanterv teljesítését, de a diákok pályamódosítását is lehetetlenné teszi - írja a Népszava. 

Az óraszámokkal kapcsolatban továbbra sincsenek végleges döntések, a szakmai kerettantervek és közismereti kerettantervek óraterve jelenleg csak munkaanyagként ismert - írta augusztusi hírlevelében a Civil Közoktatási Platform (CKP).

A tervek szerint például heti hat közismereti órájuk lenne a 9-11. évfolyamon tanulóknak, szakértők szerint ilyen alacsony óraszámok mellett nem lehet a diákokat felkészíteni az érettségire. A közismereti és a szakmai alapozó tárgyak kerettantervei még munkaanyag formájában sem ismertek - figyelmeztetett a CKP, akik szerint ezek nélkül hivatalosan meg se kezdődhet a tanítás.

Továbbra sem biztos, miből hány órát kell majd tanítani, a tartalomról pedig még fogalmuk sincs az iskoláknak, tanároknak. A Magyar Pedagógiai Társaság (MPT) Szakképzési Kollégiumnak elnöke úgy véli, a kormány a tanárok áldozatkészségére támaszkodik, akik szerinte mindent el fognak követni azért, hogy még a kaotikus viszonyok közepette is használható tudást adjanak át tanítványaiknak.