A Telekom megvette Rogán Antalék találmányát

2016.08.11. 07:39

Ahogy arról tegnap beszámoltunkNépszabadság megtudta a pénzügyi végzettségű Rogán Antal kabinetminiszterről, hogy egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója Csik Balázs és Lengyel Csaba társaságában. Utóbbi két férfi a Fidesz által komoly megrendelésekhez segített Hunguard Kft.-nek a látható tulajdonosai. Azé a Hunguard Kft.-é, amit a Rogán-körhöz köthető ügyvédi iroda képvisel, az offshore-gyanús cég tulajdonosi köre pedig a Panama-iratokban is érintett. Rogán Antal közleményében azt írta, a találmányt már értékesítették is, ezt alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója. A Magyar Nemzet kérdésére a Magyar Telekom elismerte, hogy a technológiát ők vásárolták meg.

A találmány jogosultja ma már nem Rogán Antal, Csik Balázs és Lengyel Csaba. Februárban ugyanis jogosultságukat eladták a Pozsgai Petra tulajdonában lévő MobilSign Kft.-nek, bár ez a cég tavaly decemberig Csik Balázs és Lengyel Csaba tulajdona volt. 

Nem egészen világos azonban, hogy a technológia hogyan jutott el a multinacionális céghez. A megjelent hírek szerint ugyanis a szabadalmat a MobilSign informatikai cég vásárolta meg, a Telekom azonban válaszában már azt írta: az elektronikus aláírási megoldást a Profitrade Kft.-től rendelte meg. Ugyanakkor a cégadatbázisból kiderül, mindkét informatikai vállalkozás egy Rogán Antalhoz közelálló vállalkozói csoport érdekeltségébe tartozik" – írja a Magyar Nemzet.

Rogán Antal tegnapi közleményében azt írta, büszke a találmányukra, a szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, amelyben egyébként nincs tulajdonrésze, és nem igaz, hogy a Hunguard Kft.-t a kormány helyzetbe hozta volna, mert arra semmi szükség nem lett volna, egyébként is sikeres cég.

A Népszabadság július végi cikke szerint a máltai bejegyzésű Javelin Ltd. nagyjából 200 millió forintot keresett azon, hogy a kormány az elmúlt években vélhetően direkt egy cégre szabta a közművállalatok auditálását. A Javelin valószínűleg csak egy amolyan fiókcég, amit azért hoztak létre, hogy az adóparadicsomnak számító Máltára mentsék a kormány és a Fidesz jóvoltából több százmilliót kereső Hunguard Kft. nyereségét.