Teljes homály a pesti török iskolák terrorvizsgálata

2016.08.12. 16:23

Noha egy hét eltelt azóta, hogy a magyar kormány bejelentette: Erdogan török elnök követelésére megvizsgálják a török kapcsolatokkal rendelkező budapesti iskolákat, egyelőre csak következtetni lehet arra, mi folyhat a háttérben.

Annyi biztos, hogy a magyar kormány nem mozgathat túl nagy erőket, a Külügy ugyanis a kérdésünkre azt mondta, nem folynak tárgyalások a terror elleni közös küzdelemről a török féllel. Ezzel egyben cáfolták is a törökök bejelentését, melyben folyamatos egyeztetésről beszéltek. 

A külügy diplomatikus válasza

"Jogos az a törekvés, hogy egy demokratikusan megválasztott hatalom minden, az államcsínyben részt vevő embert igyekszik felderíteni. Az, hogy menet közben ne legyenek túlkapások, ugyanolyan fontos, mint az, hogy minden résztvevőt felelősségre vonjanak."

Orosz Balázs, a minden bizonnyal érintett - bár ezt hivatalosan eddig senki nem ismerte el - Orchidea Iskola igazgatóhelyettese az Indexnek pénteken azt mondta, ők semmiféle jelzést nem kaptak arról, hogy bármi eljárás, vizsgálat indult volna ellenük. Sem az oktatásért felelős szaktárcától, sem a kormányhivataltól, sem máshonnan nem keresték őket. 

Ennek megfelelően úgy készülnek, hogy szokásos módon szeptember elsején tanévnyitót tartanak.

A kormányzati tájékoztatásért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodát hiába kérdeztük még csütörtökön, hogy pontosan mely minisztérium utasítására mely szervezetek vizsgálódnak. Nem válaszoltak arra a kérdésünkre sem, hogy van-e határideje a vizsgálatoknak. Pedig - ezt már mi tesszük hozzá - ha akar, a kormány rá tud szállni látványosan a civilekre.

A Blikknek még szerdán azt mondta a Külügy, hogy a Belügyminisztérium az illetékes, de tőlük a lap már nem kapott válaszokat. Ez arra utalhat, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK), vagy az Alkotmányvédelmi Hivatal vehette át az egész ügyet, és nézi át az iskola illetve a fenntartó alapítvány esetleges terrorkapcsolatait. A vizsgálat jellegéből adódóan ebből az érintettek nem vesznek észre semmit.

Orosz Balázs igazgatóhelyettest azért megkérdeztük erről is, de a várakozásnak megfelelően nem látott arra utaló jelet, hogy épp átvilágítanák őket. Annyit hozzátett, hogy természetesen egyik munkatársának sincsenek terrorkapcsolatai, az iskola és a fenntartó pénzmozgásai pedig "olyanok, mint amikor két koldus egymástól kér".

Az ATV még kedden kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy az egész török kérés kényelmetlen a magyar kormánynak, és a minisztériumok egymásra próbálják tolni a felelősséget. A cikk szerint akkor még úgy tűnt, hogy az Emmi vezényli le a vizsgálatot. Az minden bizonnyal transzparens lett volna, a TEK - és a kapcsolódó akcióiról a kormány - azonban nem köteles tájékoztatni a közvéleményt, sem az érintetteket.