"Visszaadom. Vállalhatatlan" - újabb kiborulás Bayer kitüntetése miatt

2016.08.20. 13:35

Facebookon jelentette be Kenyeres István biotudós, vállalkozó, hogy Bayer Zsolt kitüntetése miatt visszadja az Érdemkeresztet.

Azt írta, nem vállal "semmilyen közösséget azzal a politikával, amelyik állami kitüntetést ad annak a féregnek, aki képes volt ezt leírni: Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba."

Bayer Zsolt publicistát csütörtökön a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. A fenti mondatokat 2006-ban írta Cigányliszka című, a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában.

Kenyeres Istvánnal itt olvashat hosszabb interjút. A Portfolio gyűjtése szerint Kenyeres a Budapesti Műszaki Egyetem kutatójaként kezdte pályafutását, és mint vegyészmérnök, biotechnológus a bioreaktorok, mesterséges ökoszisztémák és biofinomítói eljárások fejlesztésével foglalkozott. 15 év kutatói munka után az egyetemet elhagyva számos sikeres céget alapított és vezetett, többek közt az Organica Water Inc.-et, amely mára a vízipar egyik globális szereplőjeként a találmányain alapuló úgynevezett "élőgépes" technológiákkal gyökeres váltást hozott a szennyvíziparban.

2012-ben elhagyta az Organica-t, hogy létrehozza a Biopolus Csoportot és ezen belül a Biopolus Intézetet, ez utóbbi olyan magán kutató-fejlesztő szervezet, amelynek célja technológiák fejlesztése a városi víz-, élelmiszer-, energia- és hulladék-körfolyamatok bezárására a városi vízvisszaforgató és a decentralizált biológiai gyártási rendszerek integrálásával.

Kenyeres István 2005-ben a modern magyar környezetvédelmi ipar megteremtésében végzett tevékenységéért megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Kaltenbach Jenő volt kisebbségui ombudsman, LMP-s majd PM-es fővárosi képviselő is visszaadta állami kitüntetését Bayer miatt. Itt olvashat a döntéséről és a Bayer Zsolt kitüntetése körüli vitákról bővebben.