Bayer szerint a díjvisszaadók szűklátókörűek, félremagyarázzák a szavait

2016.08.22. 20:38

Nem nagyon tudom felfogni, hogy lehetnek emberek a saját zárt, szűk, szomorú világukba ennyire bezárva. És nem nagyon tudom azt se felfogni, hogy egyszer őket valamilyen teljesítményükért a magyar állam kitüntette, az milyen korrelációban van azzal, hogy engem is kitüntettek. Nem értem. De nem is nekem kell érteni

- így kommentálta Bayer Zsolt az RTL Klub Híradójának, hogy miután múlt csütörtökön Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter kitüntette a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, sorban adják vissza más elismert művészek, kutatók, szakemberek stb. a saját kitüntetésüket. Az uszító cikkei miatt támadott újságíró szerint a szavait félremagyarázzák és a tőle vett idézeteket kiragadják a környezetükből.

 

Kérdés, hogy Bayer mire gondol, amikor kiragadásról beszél, hisz a cigányságról írt publicisztikáját az NMHH Médiatanácsa is kiragadta a szövegkörnyezetéből megbüntette idén májusban az ilyen bekezdésekért - az írást azóta a Magyar Hírlap is levette az oldaláról, de a Mandiner szemléje még elérhető:

„A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak. Mindeközben a cigányság ezen állattá lett fele az idióta nyugati világ »vívmányait« használja. Nézze meg mindenki, hogyan pózolnak a Facebookon, kezükben fegyverrel, nyakukon félkilós aranylánccal, pofájukon a »bármikor kicsinállak, te hülye magyar paraszt« kifejezéssel a »megélhetési bűnözők«."

De I. Ferenc pápával sem volt kedvesebb a saját blogján megjelent írásában, amikor az egyházfő azt találta mondani, hogy helytelen az iszlámot a terrorizmussal azonosítani:

A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.

A Fidesz-alapító Bayer kitüntetése miatt pénteken indult el a visszaadási hullám: az első Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa, majd az LMP, később a PM fővárosi képviselője volt. Hetfő estig már több mint negyvenen küldték vissza a kitüntetésüket.

Bayer kitüntetését pénteken a Miniszterelnökség azzal indokolta, hogy példaértékű munkát végzett a gulágok feltárásáról szóló anyagaival. Hétfő este megjelent a Magyar Közlönyben a hivatalos indoklás, amely némileg eltér a kormány eddig ismert álláspontjától. A Közlönyben ugyanis már az a mondat is szerepel, hogy  "példaértékű újságírói tevékenysége elismeréseként" kapta a kitüntetést.