Lenke
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Jegeli Alsónémedi a nemkívánatosok elűzésére kitalált adót

2016.08.25. 13:59

Csütörtök este hat órára hirdetett korábban lakossági tájékoztatót a polgármesteri hivatal tanácskozó termébe a Pest megyei Alsónémedi önkormányzata, itt válaszoltak volna az érintettek, érdeklődők minden kérdésére az újfajta, napi 800 forintos települési adóról. A tájékoztató azonban okafogyottá vált, mert a rendelet az eredeti tervvel ellentétben mégsem lép hatályba szeptember elsején.

Szerdán délután rendkívül ülést tartott a képviselő-testület, és itt a polgármester előterjesztésére megszavazták, hogy ne lépjen hatályba a június végén kihirdetett adórendelet. Az előterjesztés arra hivatkozott, hogy a rendelet elfogadása óta nagyon sok visszajelzés érkezett a lakosság részéről, törvényességi felhívással élt a Pest Megyei Kormányhivatal is, az ombudsman pedig tájékoztatást kért.

Ahogy megírtuk, a települési adóról szóló rendelet alapján szeptembertől napi 800 forintot kellett volna Alsónémediben fizetniük azoknak, akik a községben élnek, nincs legalább 90 napja meglévő bejelentett munkaviszonyuk, és nem az övék vagy családtagjuké az ingatlan, ahol laknak. A júniusi szavazás előtti vitában világosan kiderült, a rendeletet egy bizonyos célcsoportra szabták. A településen régóta feszültséget okoz a romániai roma vendégmunkások és családjaik jelenléte, őket szerették volna az adóval távozásra bírni.

Alsónémedi ugyanakkor nem tett le a települési adóról, az első rendelet hatályba léptetésének törlésével párhuzamosan szerdán napirendre került egy új, átdolgozott verzió is. Ez december elsején lépne hatályba. Az új verzió lényege (a 3 hónapnyi halasztáson túl) az, hogy az eredetinél több csoportot mentesítene az adófizetés alól.

Hiába nincs legalább 90 napja meglévő munkaviszonyuk, nem kellene kifizetniük a napi 800 forintot például a nappalin tanuló egyetemistáknak, főiskolásoknak, azoknak, akik egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak (a foglalkoztatás napjain), a részmunkaidősöknek és a különféle rendszeres szociális ellátásban részesülőknek, például azoknak, akik táppénzt, gyest, gyedet, nyugdíjat, rokkantnyugdíjat vagy rendszeres szociális segélyt kapnak.

Az már a júniusi vita alatt kiderült, a rendeletalkotáskor a legnagyobb fejtörést éppen az okozta, hogy oldják meg, hogy az adó csak a célba vett embereket sújtsa, másokat ne. A mentesítettek körének a bővítése az új verzióban ezzel a célkitűzéssel van összhangban. Míg mondjuk egy Alsónémediben albérletben élő család egyetemista gyereke után nem kellene az új rendelet alapján adót fizetni, a tipikusan tömegszálláson lakó, többnyire nem bejelentve dolgozó vendégmunkásoknak és felnőtt családtagjaiknak fejenként napi 800 forintjukba kerülne, ha maradni akarnának.