Nagykövet lesz az egykori MSZP-s Dobolyi Alexandra

2016.08.25. 13:58 Módosítva: 2016.08.25. 15:42

Várhatóan Dobolyi Alexandra volt MSZP-s európai parlamenti képviselő lesz hazánk moldovai nagykövete, legalábbis ez derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az Index kérdésére küldött válaszából. Információink szerint Szijjártó Péter külügyminiszter kérte fel Dobolyit arra, hogy 2017-től ő vezesse Magyarország kisinyovi nagykövetségét.

A külügy válasza szerint Magyarország moldovai nagykövete jelenleg Szilágyi Mátyás. A váltásra a tervek szerint 2017-ben kerül sor. A nagykövetek kinevezésénél a kormány "a szakmai szempontokat helyezi előtérbe, így az össznemzeti érdekek képviseletét, a diplomáciai ismeretek meglétét, a megfelelő nyelvtudást".

Dobolyi Alexandra végzettsége, szakmai és politikusi előélete (EP-képviselő, szakterületen szerzett tudományos fokozat stb.) alapján alkalmas arra, hogy Magyarországot külföldön diplomataként képviselje

- olvasható a külügyminisztérium válaszában.

Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő a bolgár parlament emlékérmét mutatja, amit Bulgária uniós csatlakozásának elősegítéséért Georgi Pirinszkitől, a bolgár Nemzetgyűlés elnökétől vett át Budapesten, 2007 szeptemberében.
Dobolyi Alexandra szocialista EP-képviselő a bolgár parlament emlékérmét mutatja, amit Bulgária uniós csatlakozásának elősegítéséért Georgi Pirinszkitől, a bolgár Nemzetgyűlés elnökétől vett át Budapesten, 2007 szeptemberében.
Fotó: Beliczay László

Dobolyi Alexandra az Indexnek 2007-ben adott interjúban azt mesélte, hogy politikai karrierje a Fény utcai piacon kezdődött, ahol találkozott Kovács Lászlóval, az MSZP korábbi elnökével, akkori uniós biztossal, akivel apja révén már régebbről ismerték egymást. Dobolyi 1998 májusától az MSZP-frakció külügyi osztályán dolgozott, 2002-2004 között az MSZP külügyi titkára volt.

2004-től 2009-ig az MSZP európai parlamenti képviselőjeként dolgozott. Itt is főként külkapcsolatokkal foglalkozott, a bolgár-román csatlakozás illetve orosz és kínai ügyekben volt aktív. Akkori értékelésünk szerint tevékenysége még a szocialista frakción belül is értetlenséget váltott ki, miután többször kiállt Kína vagy éppen Oroszország igaza mellett az emberjogi vitákban. Dobolyi Alexandra a brüsszeli EP-képviselőség végeztével a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Veres János titkárságvezetője lett.

Ön szerint egy moldovai nagyköveti poszt kitüntetés vagy büntetés?

Dobolyi Alexandra felsőfokon beszél angolul és németül, társalgási szinten görögül. 2007-ben magyarázkodnia kellett iskolai végzettsége miatt, mert különböző helyeken megjelent életrajzaiban ellentmondó adatok szerepeltek. A politikus elismerte, hogy több helyen téves adatok jelentek meg. 1998-ban szociológia és személyügyi szervezés szakon szerzett főiskolai diplomát Pécsett, majd a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán humán szervezői diplomát. 2003-ban elkezdett doktori képzését viszont akkori (2007-es) elmondása szerint nem fejezte be. Elképzelhető, hogy azóta szerzett doktori fokozatot, erre utal ugyanis a külügy közleménye.

Tegnap és ma is kerestük telefonon Dobolyi Alexandrát, de nem tudtuk elérni.

Dobolyi Alexandra férje Veres János, aki az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, korábban az MSZP alapító tagja, országgyűlési képviselő, 2005 és 2009 között pedig pénzügyminiszter volt. 

Veres János 2010-ben keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosként  botrányba keveredett, miután kiderült, hogy a nős politikus több útra is magával vitte titkárságvezetőjét, Dobolyi Alexandrát, aki akkor még szintén első házasságában élt. Egy 2009-ben készült fotón például Makaó főutcáján sétáltak együtt. 

Veres először tagadta az utazást, Dobolyi viszont hivatalos útnak minősítette, végül egyre jobban belegabalyodtak a különböző magyarázatokba. Veresnek később eszébe jutott az utazás, de ekkor már arra hivatkozott, hogy azt saját zsebből fizette. Később Mongóliába is együtt mentek, ez azonban Veres elmondása szerint már „fontos államérdeket” szolgált.

Blikk 2014-ben szúrta ki Veres János 2013-as vagyonnyilatkozatából, hogy Dobolyi Alexandrával összeházasodtak és gyermekük is született.  

Nagyot csalódott az MSZP

"Aki a mai helyzetben elfogad egy ilyen ajánlatot a Fidesztől, az hátat fordít annak a közösségnek, amelyiknek tagja volt. Csalódottak vagyunk, de ez egy olyan helyzet, amikor az érintettek elsősorban saját lelkiismeretüknek tartoznak elszámolással" - így kommentálta az MSZP Dobolyi Alexandra várható nagyköveti kinevezését. A párt szerint az Orbán rezsim "egy olyan hatalom, amelyik kinevezésekkel, ajánlatokkal megpróbálja kompromittálni az ellenzéket".