A BM szerint maradhat a helyén az adócsaló polgármester

2016.08.31. 06:09

A Belügyminisztérium (BM) szerint nem kell méltatlansági eljárást indítani a jogerősen elítélt, de Gyömrőn újraválasztott polgármester, Gyenes Levente ügyében - írta a Magyar Nemzet. A BM szerint az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással nem lehet megszüntetni - írta szakmai véleményében Bekényi József, a tárca önkormányzati és módszertani főosztályának vezetője Varga Ernőnek.

Gyömrő jegyzője az áprilisban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, majd májusban lemondott, vasárnap pedig több mint 77 százalékos arányban újra polgármesterré választott Gyenes Levente ügyében tett fel kérdéseket a tárcának.

Bekényi József szerint Gyenes méltatlanná nyilvánításának egyik alapfeltétele nem teljesül, nevezetesen a jogerős ítélet "nem a tisztség fennállásának időszakában született". Amennyiben a volt polgármestert újraválasztják, nem kell méltatlansági eljárást indítani - közölte főosztályvezető, aki szakmailag nem tartja megalapozottnak a Pest Megyei Kormányhivatal (PMKH) azon álláspontját, hogy a méltatlanságot megalapozó ítélet hatálya ciklusokon átívelő, és annak alapján többször is megszüntethető lenne a polgármesteri tisztség. 

Megjegyezte ugyanakkor, hogy levele szakmai véleményt kifejező része egy 1992-es alkotmánybírósági határozat alapján "joghatás kiváltására nem alkalmas, kötelező erővel nem bír".

A várost 2002 óta vezető Gyenes korábban azért mondott le polgármesteri tisztségéből, mert a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a közügyektől nem tiltotta el a bíróság. Így indulhatott és indult is a mostani választáson, ahol meg is választották.

A PMKH a BM-levélre reagálva közölte, fenntartják és megerősítik, hogy Gyenes Levente méltatlan a posztjára.