EBESZ: Hagyják abba a miskolci romák kitelepítését

2016.09.02. 16:55

A miskolci önkormányzatnak fel kellene hagynia a szociális bérlakások roma bérlőinek kilakoltatásával, áll az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (DIEJH) szeptember 1-i jelentésében. A jelentés a DIEJH 2015. június 29. és július 1. közöt zajló, Michael Georg Link, a DIEJH igazgatójának, és Mirjam Karoly, a DIEJH roma- és szintóügyi főtanácsadójának vezetésével zajlott látogatáson alapszik.

 A miskolci önkormányzat az e célra átalakított rendeletekre támaszkodva kiteszi a számozott utcák nevű, közepesen lepusztult kertvárosias környék (zömmel cigány) lakóit. A miskolci önkormányzat 2014 májusában fogadott el határozatot a telepek felszámolásáról.

„A DIEJH üdvözli a magyarországi legfelsőbb bíróság közelmúltbeli ítéleteit, az alapvető jogok biztosa jelentését, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát a helyi képviselőtestület által hozott jogsértő rendelkezéseket illetően, amelyek a Miskolcon élő romáknak nyújtott lakhatásra vonatkoztak,” – mondta Mirjam Karoly. „Aggodalomra okot adónak tartjuk, hogy ezen döntések ellenére, a tudósítások szerint

2015 novemberének végén is, küldtek ki kilakoltatási végzéseket és hajtottak végre kilakoltatásokat amikor is Miskolc roma lakosainak száma már jelentősen lecsökkent, az eredetileg ott lakó 900 emberről kevesebb mint 400 főre.”

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (DIEJH) jelentése arra szólítja fel a helyi és országos hatóságokat, hogy vegyék figyelembe, illetve maradéktalanul hajtsák végre a szóban forgó hatósági döntéseket, szüntessék be a kilakoltatásokat és vessenek véget a helyszíni ellenőrzéseknek. Emellett a hatóságoknak elő kellene mozdítaniuk a célszerű, fenntartható és diszkriminációmentes megoldásokat a lakhatási szegregáció területén, szorosan együttműködve a roma lakosság és a civil szféraval képviselőivel.

A DIEJH szintén sürgeti Magyarország kormányát, hogy kísérje figyelemmel a miskolci fejleményeket, és tartsa fenn a lakhatási deszegregációt célzó erőfeszítéseket.