Erkölcsi bizonyítvány kell majd a polgármesterséghez

2016.09.02. 14:39

Az Igazságügyi Minisztériumnak (IM) azon dolgozik, hogy erkölcsi bizonyítvány híján ne lehessen polgármesteri tisztet betölteni - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A kezdeményezés mögött a gyömrői polgármester ügye áll. Trócsányi László elmesélte: a probléma az, hogy valakit büntetőbíróság jogerősen szabadságvesztésre ítél - bár felfüggesztett büntetést kap -, és ugyan a közügyektől nem tiltják el, de nem kaphatna erkölcsi bizonyítványt. Tehát olyasvalaki tölthet be ma Magyarországon polgármesteri tisztséget, akinek nincs erkölcsi bizonyítványa - sztorizott fesztelenül a miniszter.

Úgy vélte, sok olyan álláshely van Magyarországon, ahol az erkölcsi bizonyítványt be kell mutatni annak feltételeként, hogy egyáltalán állást kaphasson bárki. Kiderült azonban az, hogy Magyarországon lehet polgármester valaki erkölcsi bizonyítvány nélkül - csapott az asztalra!

A miniszter szerint ez esetben erkölcsi kérdés is felmerül, és elképzelhető, hogy olyan jogi hiátus van, amelyet kezelni kell.

Adócsaló polgármester

Gyenes Leventét (Gyömrő 2000 Kör) vasárnap választották újra Gyömrő polgármesterévé. Gyenes Leventét áprilisban bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a közügyek gyakorlásától azonban nem tiltották el.