Megvan Schiffer András utódja az LMP-frakció élén

2016.09.05. 14:24
Schmuck Erzsébet lesz átmenetileg az LMP frakcióvezetője, az LMP-s képviselők nem a párt társelnökét, Szél Bernadettet választották meg a posztra.

Új frakcióvezetőt kellett keresnie az LMP-nek, miután Schiffer András május végén az Indexnek adott interjújában bejelentette, lemond a parlamenti mandátumáról és a társelnöki posztjáról. Hadházy Ákos került mindkét posztra, de a politikus jelezte, hogy a frakcióvezetést biztosan nem vállalja, azt egy rutinosabb képviselőtársára bízná.

Szél Bernadett
Szél Bernadett
Fotó: Fekete István

Logikusnak tűnne, hogy a másik társelnök, Szél Bernadett veszi át a frakció vezetését,  amely nem csupán a névjegykártya vagy a napirend előtti felszólalások miatt fontos. A frakció pénzügyeiről, kiadásairól, szerződéseiről is a vezető dönthet.

Ezért is érdekes Gál József pártszóvivő hétfői bejelentése, miszerint az őszi parlamenti cikluskezdéssel járó feladatok ellátására

átmenetileg Schmuck Erzsébetet választották frakcióvezetőjüknek az LMP országgyűlési képviselői.

Schmuck frakcióvezetővé választásáról már az elmúlt hetekben is lehetett hallani, és úgy tudjuk, feszültség is keletkezett a frakcióban emiatt. Szél ugyanis eleinte ambicionálta a posztot, de a frakciótagok többsége jobbnak látta, ha Szél inkább a pártépítéssel és az országjárással foglalkozik, és inkább olyan képviselő vegye át a frakciót, aki teljes erejével erre tud koncentrálni. Így lett Schmuck Erzsébet.

Schmuck Erzsébet eddig a képviselőcsoport helyettes vezetője volt, a posztot 2015 októberében vette át Szél Bernadettől. 

Gál József az MTI beszámolója szerint azt is mondta: a poszt betöltőjének személyét várhatóan a jövő hét elején véglegesítik, miután esküt tesz az Országgyűlés előtt és hivatalosan is az ötfős frakció tagjává válik Hadházy Ákos, a Schiffer András távozásával felszabaduló képviselői helyet elnyerő politikus.  

Schiffer András hétfői hatállyal adta vissza a mandátumát, és egyben egy Facebook-posztban cáfolta azt a sajtóban terjedő értesülést, hogy alkotmánybíró lenne. "Nem csinálok segget a számból: engem nem csak a törvény köt, hanem azok a törvényjavaslatok is, amelyeket magam jegyeztem. Így tehát nem leszek alkotmánybíró akkor sem ha erre egyenesen Tamás Gáspár Miklós, Bojtár B. Endre, vagy éppen Gulyás Márton kérne fel" - írta a Facebookon.