Etikai vizsgálatot indít a vadászkamara a lelőtt kutya ügyében

2016.09.10. 16:58 Módosítva: 2016.09.10. 16:59

Az Országos Magyar Vadászkamara etikai eljárást indít a Magyarországon utazó francia pár kutyájának Dunába dobása miatt. A kamara közleménye szerint a hivatásos vadász jogszerűen ejthette el a gazdátlanul kószáló ebet Szalkszentmártonban. Az etikai eljárásnak kell tisztáznia az ezután történteket, amelyekről ellentmondásos információk láttak napvilágot.

A helyi vadásztársaság hivatásos vadásza szeptember 2-án reggel, Szalkszentmárton határában a töltés mellett ejtette el a kóborló állatot, amely fácánokat kergetett.

Az állat kilövése után megjelentek az eb tulajdonosai a töltés túloldalán. A közlemény szerint a francia pár több sajtónyilatkozatban is elmondta, hogy szándékosan engedték el a kutyát, és nem látták, merre kószál. Az Országos Magyar Vadászkamara szerint ezzel – feltehetően tudtukon kívül – szabálysértést követtek el.

A hivatásos vadász sem láthatta a kutya gazdáit, így ilyen körülmények mellett a Vadászati törvény 37/B. § (3) a) értelmében lelőtte az ebet. Mindezen információk alapján a kutya elejtése jogszerű, állapítja meg a kamara.

A kilövést nem láttam, csak a durranást hallottam

Az etikai vizsgálat a lövés után történteket hivatott tisztázni. Az állat tetemét ugyanis később a Dunában találták meg. Ez azért is furcsa, mert az Indexnek a helyi vadásztársaság vezetője korábban azt mondta, szabályszerűen elhantolták az állatot.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az OMVK tagja vagy tagjai vétettek az OMVK Etikai Szabályzata ellen, úgy a bizonyított cselekményekkel arányban álló etikai büntetéssel számolhatnak, írja a vadászkamara.