Nem igaz, amit Orbán mond a menekülteket váró baloldali városokról

2016.09.12. 15:01

Orbán Viktor beszéde nyitotta meg a parlament őszi ülésszakát, a miniszterelnök fő témája természetesen a migráció volt. A kormányfő szerint Brüsszel egy képlet alapján szétosztaná a menekülteket, és a tagországok parlamentjének ebbe nem hagyna beleszólást. 

Orbán szerint ha az ország visszautasítja a migránsokat, akkor baloldali városokkal állapodnak meg, és Budapest egyes kerületeiben, Zuglóban, Szegeden és Salgótarjánban osztják szét a menekülteket. 

Orbán szavaira az ellenzék sorai közül többen bekiabálták, hogy "szégyen, hazudik". 

Az ellenzéki képviselők reakciójára Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője felidézte Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének idén márciusi nyilatkozatát, amelyben a német szociáldemokrata politikus megdicsérte Szegedet, mint ami "egy elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".

Kósa szerint ez ellen nem tiltakozott az MSZP, amit úgy lehet értelmezni, hogy a szocialisták támogatják Schulz ötletét. De tényleg nem reagáltak a szocialisták az EP elnökének felvetésére, és támogatták, hogy a baloldali városokba menekülteket telepítsenek?  

Kósa és Orbán lemaradt Botka nyilatkozatáról 

Botka László, Szeged szocialista polgármestere néhány nappal Schulz nyilatkozata után reagált a felvetésre. Botka akkor azt mondta az Indexnek, hogy szerinte azért juthatott Schulz eszébe a város, mert a német politikus tavaly áprilisban, a menekülthullám tetőzése előtt odalátogatott, és akkoriban "nemzetközi híre volt, hogy konfliktus nélkül vonultak itt át a menekültek, és a szegediek önként hozták az enni- és innivalót az embereknek".

A fideszes őrület új szintre emelkedett, mert azt akarják bemagyarázni, hogy egy városi polgármester meg tud egyezni az EP elnökével migránsok betelepítéséről. Ez már annyira szürreális, hogy már szavaim sincsenek ellene

- kommentálta Botka, hogy a fideszes Németh Szilárd azt kérdezte tőle Schulz nyilatkozata után, hogy milyen brüsszeli karriert ígértek neki a migránsok betelepítéséért cserébe, illetve hogy mikor egyezett meg Schulzcal a menekültek befogadásáról. A polgármester "alaptalan és hazug" támadásnak nevezte Németh Szilárd kérdéseit.

Zuglóban nem lesz migránstelep

Nem lesznek "migránstelepek" Zuglóban - reagált Karácsony Gergely PM-es polgármester Orbán Viktor parlamenti beszédére. "A népszavazási kampány hevében tett kijelentéssel szemben a valóság az, hogy Zugló Önkormányzata és polgármestere nem tárgyalt és jövőben sem fog tárgyalni Brüsszellel semmiféle migránstelepről, mint ahogy letelepedési kötvények kibocsátására, és bahreini csokizásra sem készül" - írta közleményében Karácsony.

Az MSZP a gyűlöletkeltés újabb formájának nevezte

Egyetlen, az MSZP által vezetett település sem kíván migránsokat betelepíteni a saját területére - reagált Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője. Hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint visszautasította a kormányfő szavait, amelyeket "aljas hazugságnak" és a "gyűlöletkeltés egyik újabb formájának" nevezett.

Tóth Bertalan elképesztőnek nevezte, hogy miközben a kormányfő Brüsszellel hadakozik, addig a letelepedési kötvényekkel több mint 3500 "gazdasági bevándorló" és azoknak több mint tízezer családtagja kapott letelepedési lehetőséget Magyarországon. A haszon viszont nem az államkasszába, hanem Fidesz-közeli offshore hátterű cégekhez érkezett, ezért az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben kérik, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága szüntesse meg a letelepedési kötvény intézményét, a szerződött cégek számoljanak el a pénzzel, a hasznuk hetvenöt százalékát pedig fizessék be a költségvetésbe - mondta.

Az MSZP 29 képviselője országos körútra indul, amelynek állomásain arra próbálják rávenni a választókat, hogy ne vegyenek részt az október 2-i kvótareferendumon.