Az Európai Parlament felfüggesztette Ujhelyi mentelmi jogát

2016.09.13. 14:29

"Sneider Tamás jobbikos házalelnök korábbi feljelentése nyomán mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezték az Európai Parlamentnél, amelyet a mai plenáris ülés jóvá is hagyott Strasbourgban", írja közleményében a szocialista Ujhelyi István EP-képviselő.

Sneider rágalmazás miatt tett feljelentést Ujhelyi István ellen az ATV 2014. április 25-i Egyenes beszéd című műsorában tett, rá vonatkozó kijelentései miatt. Akkori közleményében azt írta: az MSZP-s politikus “hazugságok terjesztésével” “fasisztoid, fajgyűlölő személynek” állította be őt, míg önmagát a rasszizmus elleni küzdelem harcosának mutatta be.

Az EP-s mentelmi jog felfüggesztését még tavaly év elején kezdeményezte a hazai feljelentés nyomán a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A Brüsszelbe a 2014 májusi választáson kijutó Ujhelyi most azt is közölte, hogy az Európai Parlament szakbizottsága az ügy tartalmát illetően véleményt vagy állítást nem fogalmazott meg, ugyanakkor arra az álláspontra jutott, hogy a Sneider által vitatott kijelentések idején nem az Európai-, hanem a magyar parlament képviselőire érvényes jogszabályok garantálták a jogi védelmemet, ezért az EP nem illetékes az ügyben.

Ujhelyi közleményében hangsúlyozta, hogy a véleménye Sneiderről változatlan.