Baleset miatt a 7-esről az autópályára terelték, ott megbírságolták

2016.09.13. 07:05
Egy siófoki autós, Sándor még július 10-én reggel haladt a 7-es főúton, és szerencsétlenségére éppen előtte történt egy hármas baleset. Ő nem volt érintett, de a rendőrök az autópályára terelték a forgalmat, így Sándor is felhajtott. Nagy meglepetésére két hónappal később közel 15 ezer forintos bírságról értesítették, merthogy július 10-én jogosulatlanul használta az autópályát.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa az Indexnek azt mondta, valóban volt egy hármas baleset a Sándor által jelzett helyen és időpontban, egy személy meg is sérült. A baleseti helyszínelés és a műszaki mentés miatt körülbelül másfél órán át félpályás forgalomkorlátozás volt érvényben.

„A főváros felé közlekedők a 7-es számú főútvonalon haladhattak tovább, a Siófok irányába közlekedőket a rendőrök az 98-as kilométerszelvénynél az M7-es autópályára terelték, letérni a 105-ös kilométerszelvénynél lehetett, illetve kellett, aki nem rendelkezett autópálya-matricával” – fogalmaztak. A sajtószóvivő hozzátette, hogy ilyen esetekben – így Sándor esetében is – a tereléssel érintett útszakaszt a helyszínelés és a műszaki mentés idején az autósok díjmentesen vehetik igénybe. Ez a díjmentesség azonban csak az első lehajtóig érvényes.

Tehát

a rendőrök szerint Sándor azzal követett el hibát, hogy a terelés után nem ment vissza az első lehajtónál az autópályáról a főútra.

Ez a szabály azonban egyáltalán nem közismert, és Sándor sem tudott róla az eset idején, így nem a baleset utáni első, hanem a második lehajtónál hagyta el az autópályát, mondta el az Indexnek. Attól tartott, hogy a közeli első lehajtónál még tart a baleset okozta torlódás, ezért ment eggyel tovább. 

Megkerestük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t, hogy ilyen esetekben, amikor a helyszínen a rendőrnek nincs kapacitása tájékoztatni minden autóst, hogy a díjmentesség csak a következő lehajtóig érvényes, kaphatnak-e mentességet a bírság alól. Röviden az a válasz, hogy sajnos nem. 

„Amennyiben a hatósági terelés miatt a járműforgalmat díjköteles útszakaszra irányítja a rendőrség vagy más hatóság, az érintett autópálya-felhajtótól az első lehetséges lehajtási lehetőségig tartó útszakaszt a jogszabályi kötelezettségeinknek megfelelően minden esetben díjmentes szakaszként kezeljük az ellenőrzésünk során. Így értelemszerűen pótdíjat sem szabunk ki az érintett időszakban ellenőrzött közlekedőkre. Azonban, ha a gépjárművezető nem tér le a díjköteles útszakaszról a ráterelés utáni első lehetőségnél, hanem úthasználati jogosultság nélkül továbbhalad rajta, a fix és/vagy mobil ellenőrzési pontjainkon fennakadhat, és pótdíjfizetési felszólítást kaphat” – írták válaszukban.