Orbán: Nem tudtuk megváltoztatni Brüsszel naiv és önsorsrontó migránspolitikáját

2016.09.16. 19:39

Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, sikeres volt-e ez a még informálisnak sem mondható csúcs, amelyen a még EU-tag Nagy Britannia nem vett részt, kezdte értékelését Orbán Viktor a pozsonyi uniós találkozó pénteki tárgyalásai után.

D MTI20160916029
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI

Orbán azt mondta, magyar szempontból a legfontosabb kérdésre pozitív válasz érkezett: senki nem akar kilépni az EU-ból, "úgy döntöttünk, együtt folytatjuk. Szétválás helyett megpróbáljuk megjavítani az EU-s intézményrendszer működését".

Ha viszont valaki azt a célt tűzte ki, hogy sikerüljön megváltoztatni Brüsszel bevándorláspolitikáját, akkor sikertelen volt a találkozó, folytatta.

Ma nem változtatták meg a bevándorláspolitikát. Sőt, továbbra is a korábbi önsorsrontó és naiv bevándorláspolitika uralkodik

- mondta Orbán, aki szerint többet beszéltek most a szétosztás gyorsításáról, mint a határon történő megállításáról.

Mikor sikerülhet legközelebb megváltoztatni ezt? "Szeptember 24-én Bécsben találkozunk. Ott lesznek a balkáni útvonalon érintett országok és Németország, Ausztria is. Ott teszünk kísérletet újra, hogy áttérjünk a naiv politikáról az önvédelmi politikára" - mondta.

Mi magyarok egyet tudunk tenni, hogy megváltoztassuk ezt: sikeres népszavazást kell tartani,

tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök szerint amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg - magyarázta. Hozzátette: amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat.

A kormányfő azt is mondta, hogy konkrét döntések születtek a bolgároknak nyújtandó segítséget illetően. Ezt később újságírói kérdésre "apró sikernek" értékelte. Így a török-bolgár határon dőlhetnek el a dolgok, nem tárgyalóteremben.

Orbán javaslat tett, hogy a nem EU-s balkáni országok számára dolgozzanak ki új Balkán-politikát. Azt mondta, szükséges lesz EU-n kívüli migránstábort, úgynevezett hotspotot létrehozni, az EU-n belül pedig csak katonai erővel lehet fenntartani ilyet, Magyarország ezért is szorgalmaz közös uniós hadsereget.

A kormányfő a sajtótájékoztatón azt mondta, a V4-ek úgy érkeztek, hogy konkrét javaslatokat tettek, milyen legyen az új EU, amiben mindenki megtalálja a számítását. Ezt a dokumentumot becsatolták, ebből kiolvasható, hogy a V4-tanácskozások nem voltak hiábavalók. A V4-ek javaslatait a következő időszakban tárgyalni fogják. Elfogadtak egy menetrendet, és jövő tavasszal, Rómában megpróbálják egy dokumentummal lezárni a Brexit-önértékelési folyamatot.

Orbánt a tájékoztató után megkérdezték, hogy mit szólna egy európai népszavazásról a kérdésben. Erről azt mondta, szerinte egy európai népszavazás gyenge. "Ennek nincs valós értelme. Aminek van valós értelme, az a nemzeti népszavazás. Csak a magyar népnek adok tanácsot, hogy mit tegyen és mit ne tegyen", mondta.