Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Van olyan megye, ahol a baloldali delegáltak száma: nulla

018 14 10 13 onko val
2016.09.22. 06:36
A szavazókörök bő kétharmadában nem lesz baloldali delegált a kvótanépszavazáson. Az MSZP Győr-Moson-Sopron megye szavazóköreibe egyetlen szavazatszámlálót sem küld, így aztán nehezen tudja ellenőrizni a bizottságok munkáját. Az MSZP-s helyi szervezetek aktivitásán múlt, hogy több megyében nagyítóval is nehéz balos delegáltat találni.

Múlt péntekig jelezhették a frakcióval rendelkező pártok, hogy hány pártdelegáltat küldenek a kvótanépszavazáson a szavazókörökbe. A Fidesz járt élen a delegálásban, a baloldali ellenzéknek pedig nem nagyon sikerült teljesítenie az ígéretét, hogy mindenhol gondosan felügyelik, hogy véletlenül se történjen választási csalás.

10 331 szavazókört alakítanak ki október 2-án az országban, a törvény szerint mindenhová két delegáltat küldhet egy párt. A határidő lejárt, a delegáltak száma a következőképp alakult országosan.

  • Fidesz-Magyar Polgári Szövetség: 13 122
  • Magyar Szocialista Párt: 3 811
  • Kereszténydemokrata Néppárt: 239
  • Jobbik Magyarországért Mozgalom: 170
  • Lehet Más a Politika: 41 delegált.

Nem meglepő, hogy a Fidesz nagy erőket mozgósít, mint ahogy az sem különleges, hogy a Jobbik (amely a kormánnyal egyetértésben szintén a nem mellett kampányol) nem fordít különösebb energiákat arra, hogy ellenőrizze a szavazás folyamatát. 

Sokkal meglepőbb, hogy a baloldal csak a szavazókörök bő harmadában lesz jelen. Márpedig az MSZP pár hete még azt mondta, hogy "nem bízunk abban, hogy október 2-án nem történik csalás, közösen fogjuk megakadályozni a törvénytelenségeket." Az MSZP ezért felkínálta a lehetőséget a többi bojkottáló baloldali pártnak, a DK-nak, az Együttnek, a PM-nek és a MoMának, hogy küldjenek ők is delegáltakat, bejuttatják a bizottságba szocialista színekben (csak a frakcióval rendelkező pártok küldhetnek tagokat).

Megye MSZP-s delegált nélkül

Ehhez képest még meglepőbb, ha megyei bontásban nézzük a baloldali delegáltak számát. A Nemzeti Választási Iroda elküldte az Indexnek megyékre lebontva, hogy hány delegáltat küldenek a szavazókörökbe a pártok, és ebből a legmeghökkentőbb adata, hogy

Győr-Moson-Sopron megye összes szavazókörében az MSZP delegáltjainak száma: 0

Vagyis a megye 450 szavazókörének egyikében sem lesz baloldali delegált, aki szavazatot számol. Se Győrben, se Sopronban, sehol. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik szintén nulla delegáltat küld, az LMP pedig 4 delegálttal képviseli az ellenzéket a 450 szavazókörben. A Fidesz ugyanebben a megyáben 563 delegálttal van jelen.

Több megyében szintén nem áll jól az MSZP, néhány beszédesebb adat, ezekbe a megyékben van a legkevesebb baloldali delegált:

  • Vas megye (366 szavazókör): 54 MSZP-s, 410 fideszes, 1 jobbikos
  • Heves megye (320 szavazókör): 61 MSZP-s delegált, 454 fideszes, 34 KDNP-s, 16 jobbikos
  • Baranya megye (574 szavazókör): 89 MSZP-s delegált, 429 fideszes, 1 jobbikos

Úgy tudjuk, hogy a delegáltak száma a megyei szervezetek aktivitásán múlt. Vagyis ott lett kevesebb baloldali delegált, ahol a helyi vezetők nem igazán érezték szükségesnek a mozgósítást, és a helyi tagok is inkább más programot választottak október 2-ára. Olyat is hallottunk, hogy az MSZP annyira passzív volt, hogy még az önként jelentkező DK-sokat is elutasította, mert nem akartak vesződni a delegálással járó adminisztrációval.

Megkérdeztük az MSZP-t, miért ilyen kevés a delegált országosan, és Győr megyében. Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke azt mondta, hogy az MSZP-sek minden területi választási bizottságban jelen vannak, és a kifogásokról, problémás esetekről itt döntenek első fokon.

De mire jó a pártdelegált?

Ha egy szavazókörben nincs baloldali vagy ellenzéki delegált, attól még nem lehetetlenül el egy bizottság működése. A szabályok szerint egy bizottságnak legalább öt tagja van, ebből három választott tag (önkormányzati képviselő-testület választja), a többi pártdelegált, úgynevezett megbízott tag. Ha a bizottságok taglétszáma – a delegálás hiánya miatt – nem érné el az ötöt, akkor a választott póttagokat kérik fel, hogy vegyenek részt a bizottsági munkában.

A választási bizottságokban ülő választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A frakcióknak érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottaikon keresztül győződhetnek meg a népszavazás tisztaságáról, ellenőrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében. Például a bizottságok döntik el, hogy egy szavazólap érvényes-e vagy sem. 

Ha egy szavazókörben csak olyan tag van, aki a kormány felé húz (ez is könnyen előfordulhat), akkor nyilván nagyobb eséllyel hajlik a bizottság arra, hogy a problémás szavazólapokat is nemnek fogadja el. A problémás szavazólapok száma azonban általában csak elenyésző százaléka az összesnek.

Nem igazán lehet manipulálni

Ha a bizottságok a kormánynak igazán segíteni akarnának, a részvétellel kellene manipulálniuk, vagyis a jegyzőkönyvet meghamisítaniuk, olyan emberek aláírását odahamisítva, akik nem szavaztak (majd a nevükben behúzni a nemre az ikszet). Ez azonban kockázatos, mert nagy a lebukás veszélye. Ha egy szavazókörben a korábbiakhoz képest kiugró a részvétel, az ott élő választók kilencven napig ellenőrizni tudják, hogy aláírta-e helyettük más a jegyzőkönyvet. Ha kiderül a bűncselekmény, a jegyzőkönyvvezető és a bizottsági tagok akár börtönbüntetést is kaphatnak. Vagyis nagyon kis eredményért nagyon nagy kockázatot kellene vállalniuk, ami csökkenti a választási csalás esélyét.