Szilvia
5 °C
16 °C

A kormány ígéri, nyilvánosságra hozzák a körúti robbantó képét

HUSZ0551
2016.09.26. 13:27

A parlamentben is téma a szombati Teréz körúti robbantás. Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára is erről beszélt hétfőn napirend előtt. 

A beszédekben egy igazán új elem volt: Kontrát elárulta, hogy

egy utcai kamerafelvételről jól látszik az elkövető.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a délután folyamán közzéteszik majd a rendőrség honlapján. Pontos időpontot nem jelölt meg, és az sem derült ki, hogy mikor találták meg a tettest a videókon, de a hatóságok 145 kamerafelvételt vizsgáltak át.  

Kontrát azt mondta, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a támadás célpontjai a rendőrök voltak, "a rendőrség és a magyarok elleni támadás" történt. A rendőrség pedig együttműködik a TEK-kel, a titkosszolgálatokkal és az NVSZ-szel, hogy minél előbb elkapják a tettest.

Kósa visszautasítja a spekulációkat

Ugyanerről beszélt Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is, aki szerint "megdöbbentő, példa nélküli" eset történt "a fővárosomban a nagykörúton". Szerinte is a rendőrséget érte a támadás mint testületet, vagyis végső soron

a magyar emberek biztonságát érte támadás.

"Két rendőrt nyílt színen megkísérelte kivégezni" a tettes  mondta Kósa, de azt nem fejtette ki, mitől ennyire biztosak ebben a hatóságok. 

A szóbeszédekre annyit reagált a Fidesz frakcióvezetője, hogy maga is hallotta, hogy minden verzió és ellenkezője előkerült a sajtóban. Ezeket sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, de szerinte a bombatámadással a spekulációkat vissza kell utasítani. Szerinte minden feltételezés, spekuláció, összeesküvés-elmélet az azokat hangoztatókat minősíti. "Nem tudjuk,  mi volt a tettes indítéka, motivációja, milyen jellegű a támadás" - mondta Kósa, aki ennek ellenére azt bizonyosra veszi, hogy a rendőrök ellen irányult a merénylet.

De miért hallgattak 20 órán át?

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szintén napirend előtt elítélte a merényletet, de az akörül zajló "hisztériakeltést is". Érthetetlennek nevezte, hogy a rendőrség 20 órán keresztül nem adott információkat a robbantással kapcsolatban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára erre úgy reagált, hogy azt kérte, mindenki tanúsítson a merénylettel kapcsolatban visszafogottságot. Dömötör azt mondta, sajnálja, hogy a baloldal pártpolitikai célokra akarja használni a történteket.

A körúti robbantással kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?