A kormány ígéri, nyilvánosságra hozzák a körúti robbantó képét

HUSZ0551
2016.09.26. 13:27

A parlamentben is téma a szombati Teréz körúti robbantás. Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára is erről beszélt hétfőn napirend előtt. 

A beszédekben egy igazán új elem volt: Kontrát elárulta, hogy

egy utcai kamerafelvételről jól látszik az elkövető.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a délután folyamán közzéteszik majd a rendőrség honlapján. Pontos időpontot nem jelölt meg, és az sem derült ki, hogy mikor találták meg a tettest a videókon, de a hatóságok 145 kamerafelvételt vizsgáltak át.  

Kontrát azt mondta, hogy a nyomozás eddigi adatai szerint a támadás célpontjai a rendőrök voltak, "a rendőrség és a magyarok elleni támadás" történt. A rendőrség pedig együttműködik a TEK-kel, a titkosszolgálatokkal és az NVSZ-szel, hogy minél előbb elkapják a tettest.

Kósa visszautasítja a spekulációkat

Ugyanerről beszélt Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető is, aki szerint "megdöbbentő, példa nélküli" eset történt "a fővárosomban a nagykörúton". Szerinte is a rendőrséget érte a támadás mint testületet, vagyis végső soron

a magyar emberek biztonságát érte támadás.

"Két rendőrt nyílt színen megkísérelte kivégezni" a tettes  mondta Kósa, de azt nem fejtette ki, mitől ennyire biztosak ebben a hatóságok. 

A szóbeszédekre annyit reagált a Fidesz frakcióvezetője, hogy maga is hallotta, hogy minden verzió és ellenkezője előkerült a sajtóban. Ezeket sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, de szerinte a bombatámadással a spekulációkat vissza kell utasítani. Szerinte minden feltételezés, spekuláció, összeesküvés-elmélet az azokat hangoztatókat minősíti. "Nem tudjuk,  mi volt a tettes indítéka, motivációja, milyen jellegű a támadás" - mondta Kósa, aki ennek ellenére azt bizonyosra veszi, hogy a rendőrök ellen irányult a merénylet.

De miért hallgattak 20 órán át?

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szintén napirend előtt elítélte a merényletet, de az akörül zajló "hisztériakeltést is". Érthetetlennek nevezte, hogy a rendőrség 20 órán keresztül nem adott információkat a robbantással kapcsolatban.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára erre úgy reagált, hogy azt kérte, mindenki tanúsítson a merénylettel kapcsolatban visszafogottságot. Dömötör azt mondta, sajnálja, hogy a baloldal pártpolitikai célokra akarja használni a történteket.

A körúti robbantással kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.