Négyszáz házi gyerekorvosra lenne szükség

2016.09.26. 10:04

Legalább 400 házi gyermekorvos hiányzik, de ha hozzátesszük, hogy a területen dolgozó orvosok 25 százaléka 65 év feletti, rosszabb képet kapunk. Ezen felül a kórházakban is több gyermekpszichiáterre, gyermekneurológusra, gyermekek emésztésével és bélrendszerével foglalkozó gasztroenterológusra, újszülöttgyógyászra és újszülöttekre szakosodott tüdőgyógyászra lenne szükség, nyilatkozta a Magyar Időknek Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Az alapellátásban a gyerekek 60-70 százalékát látják el gyermekháziorvosi praxisokban, a többieket úgynevezett vegyes, tehát felnőtteket és gyerekeket egyaránt fogadó vegyes körzetekben. Ráadásul egyre több a betöltetlen praxis, a gyermekháziorvosok negyede 65 év feletti, ha ők nyugdíjba mennek, nagy gondba kerülhet a gyermekek ellátása.

A Gyermekorvosok Társasága szerint nem elég vonzó a fiataloknak a pálya, különösen a hátrányos helyzetű régiókban lenne szükség arra, hogy új doktorjelölteket csábítsanak át a gyermekorvosi pályára. A kormány ezért létre is hozott egy ösztöndíjat, amely havi nettó 200 ezer forinttal támogatja azokat a szakorvosjelölteket, akik vállalják, hogy tartósan betöltetlen praxisban helyezkednek el, de ezzel a lehetőséggel  évente csak két-három fiatal élhet, a képzési idő pedig 5 év, amit le kellene rövidíteni ahhoz, hogy a jelentős szakemberhiány megoldódjon.

Jó hír, hogy idén ősztől kifejezetten házigyermekorvos-jelöltek gyakorlati oktatására is pályázhattak a gyermekklinikák és kórházi gyermekosztályok. Összesen negyven jelölt kezdhette meg idén a rezidensképzést az új rendszerben, ami a társaság szerint már reményt ad arra, hogy fokozatosan enyhül a szakemberhiány és a gyermekorvosok átlagéletkora is lecsökken.