Jeszenszky Géza nem nagykövet többé

2016.09.27. 21:09

Hivatalosan is bejelentették, hogy véget ér Jeszenszky Géza nagyköveti megbízatása, derült ki a keddi Magyar Közlönyből. Az atlanti elkötelezettségű diplomata az Antall-kormány alatt külügyminiszter volt, az első Fidesz-kormányban pedig a washingtoni követséget vezette. 2011 óta Magyarország norvégiai és izlandi nagyköveteként dolgozott.

Bírálta a Fidesz politikáját

Jeszenszky az utóbbi években többször is bírálta a Fidesz oroszbarát politikáját. 

Jeszenszky 2014 októberében hagyta ott az oslói nagyköveti posztot, miután a Norvég Alapokat kezelő magyar civilek kormányzati vegzálása rendkívül megnehezítette a munkáját. Hivatalosan azzal indokolta lépését, hogy egy könyvön szeretne dolgozni.

A magát atlantistának valló politikus nem sokkal távozása után, tavaly novemberben az Indexnek arról beszélt, hogy amennyiben a jelenlegi irány folytatódik, Magyarország két szék között a pad alá eshet.

Orbánt tanította

A kormány csak mostanra találta meg Jeszenszky utódját: Sikó Annát.

Sikó Annáról egy korábbi cikkünkben azt írtuk, hogy értesüléseink szerint Orbán Viktort is tanította angolra. Annyi biztos, hogy a 2010-es kormányváltás után felívelt Sikó politikai karrierje, és Magyarország ausztráliai és óceániai nagyköveti posztját kapta meg. Kinevezése előtt a miniszterelnök személyesen mondott neki köszönetet, amiért az elmúlt években „szellemi hátországot” adott a Fidesznek. A köszönet többek között arra vonatkozhatott, hogy az IH vezetője, aki tagja a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának is, részt vett a Széll Kálmán terv kidolgozásában.