Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: Nincs politikai jelentősége a népszavazáson való részvételnek

2016.09.29. 19:04

Orbán Viktor a vasárnapi népszavazás kampányhajrájában a Katolikus Rádió hallgatóságával is megosztotta gondolatait. Az MTI által szemlézett interjú szerint elsősorban a részvételre biztatott, méghozzá egy szép bibliai utalással:

kivonulni nem lehet, ennek az országnak vagyunk a polgárai, ha nem veszünk részt a döntésben, bejelentjük, hogy elfogadjuk a többiek részvételével született döntést

Egy fotó Orbán Viktor Facebook-oldaláról, az M1-nek adott exkluzív interjújának felvételéről.
Egy fotó Orbán Viktor Facebook-oldaláról, az M1-nek adott exkluzív interjújának felvételéről.
Fotó: Miniszterelnökség

Azzal kapcsolatban óvatosan fogalmazott, hogy mi is lesz október 2-a után: Orbán szerint van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, de ez a jelentőség inkább "érzelmi". Az egyedül az adminisztratív költségekre 4,5 milliárd forintot felemésztő, a kampánnyal együtt minimum 15 milliárdba kerülő népszavazás Orbán szerint erre lesz jó:

az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni.

A részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, "vagy csak össze vagyunk hajigálva".

Orbán szinte értelmezhetetlenül beszélt össze-vissza arról, hogy van-e politikai jelentősége a népszavazásnak: először azt  állította az interjúban, a részvételnek nincs jelentősége, majd megígérte, hogy 

ha megvan az eredmény, akkor "hamuba sült pogácsát" tesz a tarisznyájába, és elindul Brüsszelbe.

És hogy ott tényleg le fogja-e vágni a brüsszeli sárkány három, Juncker-, Asselborn- és Verhofstadt-szájjal vicsorgó fejét? Ja, azt nem, csak megbeszéli, hogy mi lesz azzal a brüsszeli döntéssel, hogy ha sok migráns érkezik a kontinensre, akkor felső korlát nélkül, kötelező erővel szétosztják őket a tagállamok között. A népmesehőshöz képest igen szolid vállaláshoz azt azért hozzátette: "Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt."

Orbán Viktor beszélt arról is, az európai demokrácia egyik legcsúnyább történetének, erőszaktételnek tartja, hogy az Európai Unióban négy tagállamot - Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Romániát - "átverve" született döntés a kötelező kvótáról. 

Orbán a menekültnyomásra egy új védelmi módot is bevezetne: 

önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítana fel

Ha a menekültellenes népszavazással kapcsolatban szeretne tisztán látni, akkor itt olvashatja el szájbarágónkat>>