Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Összekapott a Helsinki Bizottság és a Kossuth Klub a népszavazáson

2016.09.29. 19:40

A Helsinki Bizottság nem fogja tudni a budapesti Kossuth Klubban megtartani hónapok óta tervezett kampányzáró buliját, mert a civil szervezet és a klub vezetése között éles nézeteltérés alakult ki a rendezvény politikai töltetével kapcsolatban. 

A Helsinki Bizottság a kvótanépszavazási kampányban az érvénytelen szavazásra buzdította az embereket, ezt a kampány tervezték vetítéssel és egy bulival lezárni. A nézeteltérés a Kossuth Klub vezetése szerint azzal kapcsolatban alakult ki, hogy a vetítéssel, színházi performansszal és zenés bulival körített adománygyűjtés mellett "szavazatgyűjtést" is tervezett a Helsinki Bizottság, ami a klub szerint közvetlen politikai töltetet adott a rendezvénynek.

King-Kong-vs-Godzilla

A civil szervezet szerint ők sosem állították, hogy politikamentes lenne a bulijuk, és állításuk szerint ezt a helyszínt biztosítók is tisztában voltak. A Helsinki Bizottság közleménye szerint öncenzúrának tartaná, ha a Kossuth Klub kérésének eleget téve mellőzné a politikai tartalmat, ezért más helyszínen tervezi megtartani a rendezvényt.

Gyenes Ádám, a Kossuth Klub vezetője kérdésünkre azt mondta, alapszabályukban szerepel, hogy nyíltan politikai rendezvénynek nem adhatnak helyet, legfeljebb olyan vitáknak, ahol álláspontokat ütköztetnek egymással. A Helsinki Bizottság rendezvényéről a benyújtott programterv alapján azt hitték, hogy alapvetően kulturális jellegű, és csak pár napja, a "szavazatgyűjtést" hirdető röplap kapcsán tudta meg, hogy nyílt politikai tartalomról van szó.

A Helsinki Bizottság szerint viszont a szavazatgyűjtés a kezdetekről szerepelt a rendezvény címében, ezért nem értik, miért csak napokkal a buli előtt lett belőle gond.

A héten a két fél megpróbált megállapodni a részletekről, de nem sikerült közös nevezőre jutniuk, úgyhogy a Helsinki Bizottság most új helyszínt keres a bulinak. Azt egyébként mindkét fél elismerte, hogy a rendezvényről szerződést még nem kötöttek, bár ennek elmaradása miatt a másikat okolták.