Csongor
0 °C
9 °C

Simon: Máig nem tudom eldönteni, Welsz fedett ügynök volt-e

2016.09.29. 06:07

A Figyelő részleteket közölt azokból a vallomásokból, amiket Welsz Tamás és Simon Gábor tett a rendőrségen még 2014-ben. Az ügyeskedő, kamu afrikai útlevelekkel kereskedő Welsz vállalkozó volt, mígy Simon az MSZP egyik vezető politikusa, akiről éppen a választási kampányban derült ki, hogy külföldi bankszámlákon rengeteg, be nem vallott pénze van. A két ember története aztán azon a ponton ért össze, amikor kiderült, hogy Simonnak is volt afrikai útlevele és hozzá köthető dokumentumok voltak a kalandor Welsz irodájának széfjében.

Simon Gábort 2014 márciusában vette őrizetbe a rendőrség, pár nappal később pedig Welsz a rendőrautóban öngyilkos lett, éppen akkor, amikor a rendőrök az érdi otthonából vitték el. 

Welsz és Simon is olyan vallomást tett a rendőröknek, ami ugyanazt a történetet teljesen máshogy állítja be, ráadásul mindkettőben vannak olyan elemek, amelyek életszerűtlenek.

Mit állított Welsz?

  • Azt, hogy ő ártatlan. Afrikai útlevele pedig nem hamis, hanem eredeti. Arról pedig csak hallott, hogy Simonnak kamu útlevele van.
  • Simonról pedig azt, hogy az Afrikában és Dél-Amerikában megforduló politikust régóta ismeri, és Simon kérte a segítségét a pénze legalizálásában.
  • A pénzről Simon azt állította Welsznek, hogy legálisan jutott hozzá, de a vállalkozó állítása szerint mindig más történetet adott elő arról, honnan származik.

Mit állított Simon?

  • Azt, hogy Welsz azután kereste fel, hogy a sajtó megírta, külföldön van titkolt jövedelme. Előtte nem ismerték egymást.
  • "Máig nem tudom eldönteni, hogy megbízást teljesítő fedett ügynök vagy kalandor volt, de jól kibabrált velem" - mondta Welszről.
  • Welsz annyira ráijesztett, hogy "hirtelen felindulásból" megkérte, segítsen őt tisztázni a külföldi számlái miatt kialakult helyzetben.
  • A vállalkozó ebben segített, de közben mindent elmondott a rendőröknek. 

A Figyelő szerint nehéz eldönteni, melyik vallomás áll közelebb az igazsághoz, ráadásul mindkettő tele van irracionális elemekkel:

  • Életszerűtlen, hogy régóta ismerik egymást, majd egyszer csak Welsz rácsodálkozik, hogy jé, Simonnak is van afrikai útlevele, nem csak nekem.
  • Simon ugyan azt állította, hogy legális jövedelme van, de ennek ellentmond, hogy egy kalandor segítségét fogadja el.