Orbán már kettő NEM-et is győzelemnek tekintene

2016.09.30. 12:09

Vasárnap népszavazás, vagy ahogy többen is gondolják: "népszavazás" lesz. A népszavazás érvényességéhez 4,1 millió ember érvényes szavazatára van szükség, amit a kiíráskor, az akkori hangulatot nézve, illetve az ezerrel beinduló kampány miatt nem gondoltak a kormányoldalon, hogy ne lehetne összeszedni. A Századvég májusi kutatása alapján 87 százalékos volt a kvóta elutasítottsága a népszavazáson potenciálisan résztvevő magyar lakosság körében.

Be is indult a kampány ezerrel, de nézzük öt pontban, hogyan finomodnak az elvárások, illetve a várható eredmény kommunikálása:

  • Szeptember elején zárt ajtók mögött arról beszélt a miniszterelnök, hogy négymillió embert akar a szavazóurnáknál látni, ezért a plakátok, tévés hirdetések, fórumok, polgármesteri telefonok, levelek, kisebbségi fenyegetések mellett személyesen is kampányolni fog
  • Az utolsó hétre a személyes kampány a kormánymédiában adott "interjúkra" szorítkozott
  • Rogán Antal egy napja már azt mondta, hogy érvénytelenség mellett is, ha csak hárommillióan szavaznak nemmel, az már ugyanolyan kötelező érvényű a kormányra nézve, mintha többen tennék
  • Orbán tegnap azt nyilatkozta, hogy nincs politikai jelentősége a népszavazáson való részvételnek
  • És a legfrissebb, TV2-s interjúban Orbán már tényleg lement a minimumra:
Ha több a nem, mint az igen, az azt jelenti, hogy a magyarok nem fogadják el azt a szabályt amit az európai unió bürokratái ma ránk akarnak erőltetni.

Óriási ennyike! Ha hárman szavaznának, és abból kettő a nem, Orbán ugyanúgy beletenné a hamuba sült pogácsáját a batyujába, vállára csapná, és úgy menne Brüsszelbe. Az egész ország támogatását érezve maga mögött.