Árpád
-2 °C
4 °C

Magyarország rendőrállamként jelent meg a nemzetközi sajtóban

D KZG20160920001
2016.10.01. 15:15

A Corruption Research Center Budapest (CRCB) kutatást készített arról, hogy a nemzetközi sajtó nyolc orgánuma milyen kontextusban számolt be a magyarországi menekültválságról és a magyar kormány szerepéről 2015 márciusa és szeptembere között (a kutatás teljes terjedelmében itt olvasható).

Ehhez a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Süddeutsche Zeitung, a Le Figaro, a Le Monde, a The Telegraph, a Mirror, a The Washington Post és a The New York Times 1518 újságcikket elemezték kvalitatív és kvantitatív módszerekkel. Megállapításaik szerint a nemzetközi sajtó cikkeiben négy témakör kapott kiemelt figyelmet: a szögesdrót kerítés és a határzár, a menekültekkel szemben a magyar hatóságok által alkalmazott fizikai erőszak, a menekültellenesség és idegenellenesség, valamint a kormányzati intézkedések és a menekültek helyzetének kaotikussága, a magyar hatóságok szervezetlensége.

A nemzetközi sajtó tükrében Magyarország meglehetősen negatív színben tűnt fel a menekültügy kezelése kapcsán: idegenellenesség, kényszerítő eszközök alkalmazása, menekültek kriminalizálása, káosz, konfliktusok és a menekültek szenvedése volt a fő téma a cikkekben.

A cikkcímek elemezése arra mutat, hogy Magyarország közel kétharmados arányban negatív szövegkörnyezetben szerepelt a menekültválsággal kapcsolatos cikkek címeiben. Legerősebb negatív nemzetközi sajtóvisszhangja a szögesdrót kerítés építésének, a menekültekkel szemben alkalmazott (hatósági és nem hatósági) fizikai erőszaknak, illetve a magyar kormány menekültellenes hozzáállásának volt. A tényeket közlő cikkrészletek döntő többsége (69 százaléka) valamilyen negatív szövegkörnyezetben említette Magyrországot.

A nemzetközi sajtóban közölt fényképek statisztikai elemzése arra mutatott rá, hogy a menekültválság magyar eseményeit a nemzetközi sajtó szinte egyöntetűen a kényszerítés, káosz, szenvedés és konflikus fogalmi keretében ábrázolta. Tehát a magyar állam, mint rendőrök állama jelent meg.

Ráadásul mindez nem volt magyarázható a lapok politikai irányultságával: az inkább konzervatív irányultságú újságok éppen úgy, legalább annyira negatívan ábrázolták a magyarországi menekültválságot és ebben a magyar kormány szerepét, mint az inkább liberális és baloldali irányultságúak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?