A sok átjelentkező miatt csúszhat a népszavazás eredményének nyilvánosságra hozása

2016.10.01. 13:09

A Nemzeti Választási Iroda elnöke miután bejelentette, hogy 4 136 313 érvényes szavazat esetén lesz érvényes a népszavazás, megosztott még néhány fontos dolgot a vasárnapi referendumról:

  • A szavazókörök 150 méteres körzetét leszámítva vasárnap nem lesz kampánycsend, tehát azon kívül viszont lehet kampányolni, szórólapozni is.
  • Választási gyűlést viszont nem lehet már tartani vasárnap.
  • Főként a 11. kerületben lehet majd sorban állás amiatt, hogy több mint 80 ezren kérték, hogy máshol szavazhassanak. Sokan jelentkeztek át ugyanis a fővárosba, ezért egyes budapesti kerületekben kritikus helyzet alakulhat ki: a 11. kerületbe például 2977-en jelentkeztek át, de sok az átjelentkező a 8., a 9., a 13. és a 14. kerületben is. Ezekben a szavazókörökben megnövelték a szavazatszámláló bizottság létszámát.
  • Ha a szavazókörök a sok szavazó miatt nem tudnak bezárni este 7 órakor, akkor a törvény szerint a még sorban állók szavazhatnak, de abban az esetben addig nem hozzák nyilvánosságra az eredményeket, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt.
  • A külhoni névjegyzékben szereplő 274 627 választásra jogosult közül 121 ezren már levélben leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat reggelig 88,5 ezer érkezett vissza. Ebből 73,3 ezret ellenőriztek, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot, a szavazatot rejtő kisebb borítékot, stb. - ezt a szavazók 16,5 százalékának nem sikerült teljesíteni, tehát a szavazatuk érvénytelen.
  • A levélben vagy a külképviseletekről érkező szavazatoknak éjfélig meg kell érkezniük az NVI-be, az az után érkező szavazatok érvénytelenek lesznek.
  • Pálffy Ilona szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy vannak, akik csalással vádolják meg a szavazatszámláló bizottsági tagokat. Mint mondta, az elmúlt 25 évben egyetlen feljelentés sem történt a szavazatszámlálók csalása miatt. Arról, hogy el lehet-e csalni a kvótanépszavazást itt olvashat bővebben.