Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Orbán nem hallotta a kérdést a korrupcióról, nem válaszolt

HUSZ2168
2016.10.03. 16:49
A letelepedési kötvényekből származó pénzek sorsáról, a béremelés szükségességéről és a korrupció létezéséről is kapott kérdést Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. Volt, amit elviccelt, például Vona Gábor javaslatát a lemondásról. De egy LMP-s kérdést a korrupcióról válasz nélkül hagyott. Mert azt mondta, nem hallotta.

Általában minden negyedik héten megy be a miniszterelnök a parlamentbe az azonnali kérdések órájára. Így rendszerint sok ellenzéki kérdés gyűlik össze, amelyet ekkor mind a nyakába zúdítanak. 

A jobbikos, szocialista és LMP-s képviselők ezúttal sem kímélték Orbán Viktort, és kellemetlen kérdésekkel próbálták zavarba hozni a kormányfőt. Volt, amire Orbán humorral válaszolt, de egy kérdésre egyszerűen nem válaszolt, mert állítása szerint nem hallotta.

Nézzük sorrendben, milyen kérdéseket kapott Orbán ezen a hétfőn.

Harangozó Tamás (MSZP): Hány milliárd jutott a pártkasszába?

Harangozó Tamás azt akarta megtudni, Orbán Viktor hogyan nézheti szó nélkül, hogy offshore cégek "százmilliárdokat lapátolnak ki" a köztulajdonából. Körülbelül háromszázmilliárd forintra becsülte azt az összeget, amit a letelepedési kötvényekkel foglalkozó vállalkozások offshore cégeken keresztül hazahordtak.

A pénzből jutott-e a Fidesz pártkasszájába, a kormánypárt vezető politikusaihoz illetve a kormányfőhöz? - kérdezte a szocialista képviselő. Orbán Viktor válaszként azt mondta,

a letelepedési kötvény sikeres konstrukció,

mert pénzt hoz az országnak és egyetlen fillért sem visz ki innen.

Vona Gábor (Jobbik): Őrizze meg a hidegvérét, és mondjon le!

Vona Gábor, Jobbik-elnök felszólalása elején azt mondta, hogy a napirend előtti vitájuk során az érvei kihozták a sodrából a miniszterelnököt. Vona komolyan aggódott a miniszterelnökért és azt kérte tőle, hogy őrizze meg a hidegvérét, mert "ez árt az ön egészségének". Vona ezután arra szólította fel a kormányfőt, hogy mondjon le, mert alkalmatlanná vált arra a feladatra, hogy az országot érdemi és sikeres módon megvédje Brüsszellel szemben.

Orbán Viktor azt felelte, hogy soha nem volt híve a pszichoanalízisnek, de ha a képviselő szükségét látja, hogy az ország nyilvánossága előtt "amatőr pszichoanalistaként" elemezze a képviselők, köztük az ő lelkiállapotát, akkor "múlassa ezzel az időt". Majd váratlanul azt mondta Vonának:

Azt a javaslatát, hogy lemondjak, megfontolom.

Vona ezt persze üdvözölte, majd közölte, ha a kormányfőben nincs elég bátorság a lemondáshoz, akkor legalább kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen. Orbán Viktor azt válaszolta: volt egy perce, hogy a javaslat komolyságához méltó módon megfogadja az ajánlatot, de azt nem fogadja el.

Szél Bernadett (LMP): Oldják meg a bérválságot!

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a kivándorlást és a munkaerőhiányt állította szembe és a kormány stratégiájáról érdeklődött. Szerinte alig van olyan család, ahol valaki ne ment volna ki külföldre munkát vállalni. Az ellenzéki politikus a bérválság megoldását nevezte a legfontosabbnak. 

Orbán Viktor válaszában kiemelte, hogy minden megélhetésnek a munka az alapja, és a 2010-es 12 százalékról 5 százalék alá esett a hazai munkanélküliség. A béremeléssel kapcsolatosan fontosnak nevezte, hogy az ne járjon munkahelyek megszűnésével, ezért a piaci bérek meghatározásában a munkaadók és a munkavállalók egyeztetése az irányadó. 

Gúr Nándor (MSZP): A haverok 100 milliárdot kaszáltak a letelepedési kötvényeken

Az MSZP-s Gúr Nándor folytatta a szocialista hadjáratot a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban. Gúr megkérdezte Orbánt, komolyan gondolja-e, hogy sikeres konstrukcióról van szó. Majd Gúr megválaszolta maga:

a haverok valóban jól járnak, ők kaszálnak.

Gúr szerint 100 milliárd forintos a haverok haszna, ebből szerinte Miskolc összes családi házát fel lehetne vásárolni.

"Déjà vu érzésem van, vagy ezt lehet akárhányszor?” – kérdezte a levezető elnököt Orbán, aki ma már valóban megkapta ezt a kérdést Harangozó Tamástól. Orbán ugyanazt válaszolja, mint Harangozónak: külföldiek csak pénzt hoznak az országnak, és egy Európában ismert "biztonságos és sikeres" rendszer.

Volner János (Jobbik): Magasabb béreket!

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője nem a lemondásról, hanem a magyar dolgozók munkabéréről kérdezte a miniszterelnököt. Volner szerint hatszoros a bérbeli különbség a nyugat-európai államok dolgozóihoz képest, pedig a gazdasági teljesítmény nem különbözik ilyen mértékben. Volner érezhető béremelést sürgetett.

Orbán a nagyarányú minimálbér-emeléssel vágott vissza, kormányzása alatt ugyanis soha nem látott emelést hajtottak végre. Ezt szerinte OECD-adatok is igazolják. Majd Orbán elsorolta, hogy milyen bérelemelést és pluszjuttatásokat kapnak a bölcsődei dolgozók, a felsőoktatási dolgozók, a gyermekvédelemben dolgozók, a rendőrök, a katonák.

Hadházy Ákos: Ellenzéki blabla a korrupció?

Az LMP-s Hadházy Ákos azzal kezdte, hogy meg van illetődve, mert régóta akart beszélni a miniszterelnökkel. Azóta, hogy a pártjában politizált (Hadházy fideszes volt). Hadházy Ákos a korrupcióról kérdezte a miniszterelnököt, mégpedig az uniós pályázatok lebonyolításáról, amelyből magánemberek, magáncégek gazdagodhatnak meg.

Hadházy ugyanis korrupcióról hallott. Ács Rezső szekszérdi alpolgármesterként ugyanis azt mondta - folytatta -, "ma az uniós pénzek elosztása úgy történik, hogy megjelenik nálunk Szekszárdon egy budapesti cég, azt mondja, hogy hoztam egy projektet, mindent el fogok intézni, csak cserébe azt kérem, én nyerjem a projektet, és én kapjam a végén a pénzt". Igazat beszélt-e Ács Rezső, aki azóta már a város polgármestere? - kérdezte. Ha az állam nevében ilyen cég jelent meg, azonnal tegyen feljelentést - válaszolta Hadházy Ákosnak Orbán Viktor kormányfő.

Hadházy a viszontválaszában egy eldöntendő kérdést is feltett a miniszterelnöknek. Az LMP vezetője arra volt kíváncsi, Orbán fenntartja-e, hogy

csak ellenzéki blabla a korrupció Magyarországon, vagy elismeri a jelenség létezését.

Orbán ezután jelezte, hogy nem értette a kérdést, és kérte, hogy Hadházy ismételje meg. Latorcai János levezető elnök ekkor jelezte, hogy a házszabály erre nem ad lehetőséget, nem kaphat újra szót Hadházy.

Erre Orbán széttárta a karját, és válasz nélkül leült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?