Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elárulta végre a kormány, mennyibe került a kvótakampány

2016.10.04. 16:23

Sokat támadta az ellenzék a kormányt amiatt, hogy rengeteg pénzt költött el a kvótanépszavazást megelőz kampányra. ráadásul egyoldalúan, hiszen a kormány a nem mellett kampányolt plakáton, tévé-, újság- és rádióhirdetéseken.

A baloldal az utóbbi napokban már 10 milliárd fölötti kiadásokról beszélt, de a pontos összeget eddig nem közölte a kormány. Azt mondta Rogán Antal, hogy majd a népszavazás után összesítik a kiadásokat. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az Index kérdésére végre elárulta, hogy mennyibe került összesen a kampány:

  • "A kormány a népszavazással kapcsolatos tájékoztató kampányokra és politikai hirdetésekre összesen nettó 5,9 milliárd forintot költött." Ez bruttó 7 milliárd 493 millió forint.
  • "A népszavazással kapcsolatos tájékoztató levelek és a háztartásokba eljuttatott kiadványok pedig 875 millió forintba kerültek." Ez pedig bruttó 1 111 250 ezer forint.

A központ azt is közölte, hogy a "fenti összegek még kis mértékben változhatnak, mert a teljesítések ellenőrzése ez esetben is folyamatban van."

A központ nettó összegeket küldött, mi kiszámoltuk bruttóban, hiszen a központnak ennyit kell kifizetnie. Az áfabevételek egy része persze később visszafolyik majd a költségvetésbe.

Összesen tehát a kampány bruttó 8,604 milliárdba került.

Ebben természetesen nincs benne az a nagyjából 4,5 milliárd forint, amit a népszavazás technikai lebonyolítására kellett költeni (szavazólapok, szavazatszámlálók díjazása stb...).

A KTK közölte azt is, hogy ez az összeg "messze eltörpül azokhoz a költségekhez képest, amelyeket akkor kellene kifizetnie az országnak, ha Brüsszel életbe lépteti a betelepítési programot". A kormány azt is hangsúlyozta, hogy "a baloldali kormányok 2006 és 2010 között 84 milliárd forintot költöttek kommunikációs célokra".

A központ közölte azt is, hogy a kormány semmilyen tűzijátékot nem szervezett vasárnap. Vagyis a népszavaazás estéjén a Dunán látható tűzijátékhoz a kormánynak nincs semmi köze.