2,5 milliónyi irat, egymillió e-mail gyűlt össze a Quaestor-perben

2016.10.04. 11:24

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Tarsoly Csaba, akit jelenleg különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádolnak. A Quaestor-ügy elsőrendű vádlottjának védője, Papp Gábor beadványában sérelmezi, hogy Tarsoly előzetes letartóztatásban van, noha szerinte ezt már nem indokolná semmi.

A Quaestor-ügyben februárban emeltek vádat, amit aztán tavasszal a bíróság visszadobott az ügyészségnek. Aztán júliusban megkezdődött a per, azóta pedig volt még egy tárgyalás. 

A 2015 március óta előzetes letartóztatásban lévő Tarsoly védője azzal érvel a strasbourgi bíróságnak megküldött beadványban, hogy ügyfele a kezdetektől együttműködött a hatóságokkal, ő maga tárta fel a cégcsoport helyzetét a pénzügyi felügyeletnek még akkor márciusban és nem szökött külföldre, noha megtehette volna. (A beadványban ugyanakkor nem tesznek említést, hogy Tarsoly az ügy kirobbanásakor egy strómannak próbálta átpasszolni a Quaestort, bár ez nem képezi a letartóztatás alapját.)  Az ügyvéd szerint Tarsoly bűnismétlést sem tudna elkövetni, mert cégei felszámolás alatt vannak, neve pedig országosan ismert lett a Quaestor-botrány miatt, viszont egy borászat foglalkoztatná.

A beadványban olvasható, hogy  Tarsoly annyira együttműködő volt a rendőrökkel, hogy a rendőrség a Quaestor győri irattárából még a 2008-as dokumentációkat is le tudta foglalni, noha a törvény lehetőséget adott volna, hogy ezeket az iratokat megsemmisítsék, mégsem tették. Tarsoly kifogásolja azt is, hogy két vádlott kivételével a többiek nincsenek előzetes letartóztatásban, noha őket ugyanolyan súlyú váddal terheli az ügyészség, mint őt.  

Legutóbb két hete döntött úgy a bíróság, hogy Tarsoly előzetesben marad, ez ellen az ügyvédje fellebbezett. Augusztusban az ügyvéd egyébként újabb érvekkel állt elő, szerinte új körülmény, hogy a hatóságok hibájából immár fél éve húzódik az ügy és miközben az ügyészségnek lehetősége van alaposan feldolgozni az iratokat, a védelemnek nincsen.  

Valóban van mit olvasgatni. Csak a vádirat 1500 oldal, de a teljes iratanyag 2,5 millió oldalt tesz ki. Önmagában ezzel még nem is lenne baj, csakhogy az ügyvéd szerint az előzetes letartóztatásban lévő Tarsolynak esélye sincs a jelenlegi körülmények között felkészülnie a védekezésre. A tárgyaláson meghallgattak egy informatikai szakértőt, aki szerint a bizonyítási anyagot nem lehet kezelni és még egy képzett informatikusnak is minimum két napba kerülne egy olyan programot írni, amivel az adott adattömegben keresni lehetne, sőt, még az is előfordulhat, hogy ilyen programot nem is lehetne írni. 

Összesen 4 terabite-nyi anyagról, több százezer fájlról és kb. egymillió e-mailről van szó, amit fel kellene dolgoznia a védőnek. 

Tarsoly ügyvédje a strasbourgi bíróságnak megküldött beadványában arról is írt, hogy a bíróság szerint a winchester anyagának másolása 3 napon és 3 éjszakán át tartott megszakítás nélkül. A börtön számítástechnikai eszközei a bíróság által meghallgatott informatikus szerint nem alkalmasak ekkora anyag feldolgozására, és külső winchester használata nélkül 800 DVD-re férne csak fel az adattömeg.

Márpedig - érvelnek Tarsolyék - ahhoz, hogy megfelelően tudjanak védekezni, Tarsolynak át kellene tanulmányoznia az iratokat, erre azonban esélye sincsen így, arról nem is beszélve, hogy a börtönben csak napi pár órát ülhet a számítógép előtt. Sőt, nem csak neki, de még az ügyvédjének sincs esélye felkészülni, mivel nincsen olyan szoftver, ami az adattömeget kezelni tudná. Az ügyészségnek van - állítja az ügyvéd -, csakhogy az egy 30 millió forintba kerülő szoftver.