Orbán a Kossuth téren mond beszédet a lengyel elnökkel közösen

2016.10.13. 10:58

A Parlament előtti Kossuth téren mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a lengyel köztársaság elnöke az idei október 23-i ünnepen.

A kormányzati honlapon közzétett programtervezet szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának programjai október 22-én, jövő szombaton kezdődnek. Aznap délelőtt 10 órától este 6 óráig meg lehet nézni az Országházban a Szent Koronát. Délután az 1956-os Műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Délután 3 órakor kezdődik az emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul a Műegyetem rakpart-Nagy Imre tér-Bem tér útvonalon Bem József szobrához. 17.30 órakor fellobban a Forradalom Lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Este 6 órakor a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

A központi programok jövő vasárnap, október 23-án a Kossuth téren kezdődnek, ahol délelőtt 9 órakor, a három legfőbb közjogi méltóság - Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök - jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Az ünnepnapon délelőtt 10 órától este 6 óráig ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, a 6-os és a 49-es villamos vonalán pedig korhű járat közlekedik és a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

A díszünnepséget idén - Orbán Viktor és Andrzej Duda részvételével - az Országház előtt tartják.

Az MSZP, a DK, a PM és a Modern Magyarországért Mozgalom tart közös tüntetést a civilekkel a nemzeti ünnepen, Mossuk le a gyalázatot címmel – közölték az érintett pártok kedden. A demonstráció  3 órakor kezdődik az Astorián, bár Molnár Gyula MSZP-elnök más helyszín keresését javasolta a civil szervezőknek.