Olivér
4 °C
8 °C

A Jobbik kelet-európai időszámítást akar

2016.10.17. 19:07

Kezdődik az évi rendes óranyafogási szezon, jön a téli időszámítás. A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek hétfőn, az órák átállításának eltörlését kérve – írta az MTI.

A Jobbik szerint Magyarországnak végleg a kelet-európai idősávban kellene maradnia – amit a javaslat persze nyári időszámításnak hív. Ha úgy hívná, hogy román időzóna, akkor kevés támogatottsága volna.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta indítványát, amely szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező. 

Kepli szerint Magyarországon lényegesen kedvezőtlenebbek az óraátállítás hatásai, mint a nyugatabbra fekvő tagállamokban, ezzel szemben a nyári időszámítás végleges alkalmazásának számos előnye lenne. Ezek közé sorolta a természetes fényt, amelynek kedvező hatása van az általános egészségügyi állapotra, egyebek mellett csökkenti a depressziót.

  • Ez azt jelenti, hogy novembertől szokatlanul sötétben kezdődne az iskola, és a reggel munkába járók is sötétben érnének be munkahelyükre. (Igaz, a parlamenti ülések ritkán kezdődnek reggel nyolckor.)
  • Nem tér ki arra, mi a teendő azzal, hogy félévente változna az időkülönbség a szomszédos országokhoz, és az EU egészéhez képest. Fél évig az Oroszországon kívüli Kelet-Európával, fél évig a kontinens nyugati felével lennénk azonos időzónában.
A javaslat alapján november közepétől február 20-ig napkelte előtt érnének be a gyerekek az iskolába.

Nem a nyári időszámítástól van meleg

Természetesen a nyári időszámítás népszerűbb, mint a téli, hiszen nyáron használjuk, amikor meleg van, egyébként is később sötétedik, élvezhetjük a napot. A politikusok is vonzódnak ehhez, mintha a hőmérséklet és az időzóna között szoros összefüggés lenne.

Pedig télen sötét lesz délután is, akár nyári lesz az időszámítás, akár téli: igaz, a legsötétebb időszakban négy óra helyett ötkor.

Az újítás valójában a nyári időszámítás – 1954 és 1957 között, majd 1980 óta használjuk az év tavaszi-nyári felében –, a sztenderdet a „téli” jelenti, amit közép-európai időnek (CET) hívnak. És amely földrajzilag jobban passzol: az ország teljes egészében a Földgömbnek abba a szeletébe esik, – igaz, annak valóban a keleti szélén van, – amelyen ez a valós idő, tehát az ország határai miatt nem kell jelentősen eltérnie tőle. Erdélynek például már ideálisabb a kelet-európai időzóna, bár egy Trianon nélküli alternatív valóságban nyilván Budapesthez igazítva mérnék az időt Brassóban is. 

Akar-e reggeli sötétet?

  • 4555
    Legyen 7:45 után a napkelte három hónapon át
  • 2970
    Legkésőbb reggel hétre kell a napfelkelte

Hol nincs értelme az órát átállítani?

Az Egyenlítőhöz közeledve egyre kisebb a nappalok hosszának különbsége télen és nyáron – ott nem is használják az órák átállítását. Északon viszont Európa és az Egyesült Államok abban a zónában van, amikor az átállítás  érdemben befolyásolja a reggeleket. Skandináviában, Kanadában – mármint a lakosság 90 százalékának otthont adó déli sávtól északra – már valóban kevésbé számít, így is úgy is rövidek a nappalok, a reggelek mindenképp sötétek, így az ő esetükben már inkább az az értelme az óraátállításnak, hogy nem mindig a kontinens nagy részével azonos időzónában maradnak. (A déli féltekén kevésbé jellemző az órák átállítása, mert kevésbé nyúlnak el a lakott területek a déli sark felé, mint északon az északi felé. Országos szinten csak Új-Zéland és Chile használja.)

Na, hol szakítottak az óraátállítással?

Az elnökként nyilvánvalóan lényegtelen Dmitrij Medvegyev két dolgot tett amíg vigyázott a távozó majd visszatérő Vlagyimir Putyin elnöki székére 2008 és 2012 között: hat évre hosszabbította meg az utána következő elnök mandátumát és szakított a téli időszámítással.

Az óraátállítás idején megszokottak voltak a cikkek a téli időszámítás okozta depresszióról, a bioritmusról, amit ideje lenne kiküszöbölni. 2011 után inkább a téli időszámítás hiánya miatti depresszióról írnak – hiszen emiatt későbbi órában kel fel az egyébként is rövid ideig fent lévő nap az ország nagy részét kitevő északi területeken a milliós nagyvárosokban, Moszkvától Szentpétervárig. Az elmúlt években inkább arról olvashatunk, hogy ha már nincs óraátállítás, jobb lett volna a téli időszámításban maradni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?