Ágnes
-1 °C
2 °C

Vona Gábor Németh Szilárd felfogóképességén viccelődött

2016.10.24. 14:07
A Fidesz képviselőit és médiáját szidta Vona Gábor a parlament napirend előtt, és külön kitért arra, hogy szerinte Németh Szilárdnak hónapok kellenek ahhoz, hogy megértse, amit mond. Vona meg is kapta rögtön a választ: Dömötör Csaba államtitkár Kádárhoz hasonlította, és azzal vádolta, hogy pénzért mindenre képes. Kósa Lajos a fütyülőkkel foglalkozott, akikről azt feltételezi, hogy az ÁVH-val és az 56-ban tömegbe lövetőkkel értenek egyet.

Nem volt nyoma az ünnepi hangulatnak a parlament hétfői ülésén sem. Vona Gábor, a Jobbik elnöke napirend előtti felszólalásában rögtön azzal kezdte, hogy az elmúlt napokban a Fidesz és a médiája „nekirontott”.

Vona ugyanis elmesélte, hogy a kormánypárti médiában megjelentek cikkek arról, hogy a Jobbik október 23-i megemlékezésén őt kifütyülték, és botrány volt a rendezvényen (az Origón is megjelent például egy ilyen hír). Vona szerint viszont ekkor még színpadra sem lépett, tehát ilyen nem történt és nem is történhetett. 

Vona szerint a kormány provokátorokat küldött, de nem ellenőrizte, hogy sikerült az akció: „legalább ügyeljenek arra, hogy hívják fel őket, megtörtént-e”. Vona megjegyezte, hogy a Jobbik rendezvényén nem volt fütyülés, ellentétben Orbán Viktor rendezvényével, vagyis a központi megemlékezéssel. 

Vona ezután áttért arra, hogy a Fidesz képviselői is a Jobbiknak rontottak. Vona személyeskedő megjegyzésekkel értékelte a fideszes nyilatkozatokat:

  • „Tuzson Bence azt mondta, hogy kufárkodunk. De ki árulja a kötvényeket? Önök vagy mi? A miniszterelnökkel tárgyalva nem kértem részesedést, osztalékot, nem helikopterre kértem pénzt, azt kértem, szüntessük meg.”
  • „Kósa Lajos hazaárulónak nevezett, de ki árulja a hazát? Aki meg akarja szüntetni a korrupt rendszert, vagy aki árulja kötvényeken keresztül?”
  • Ezután áttért Németh Szilárdra, akit a kedvencének nevezett. „Németh Szilárd azt mondta, hogy az áprilisi Vona Gáborral egyetért, az októberivel nem. Ha különféle hangok vannak a fejében, tisztába teszem: áprilisban sem vette napirendre a kérdést, akkor sem értett egyet velem.
    Én áprilisban ugyanazt mondtam, mint most, de lehet, hogy csak most esett le neki, amit áprilisban mondtam. Ebben az esetben lehet, hogy amit mondok most, azt február környékére megérti."

Vona szerint egyszerű a kérdés, amiről a Fidesznek döntenie kell: a gazdag migránsok pénze a fontosabb vagy az ország valódi megvédése? Ha nem tudnak dönteni, szerinte jöjjön az előrehozott választás.

Az államtitkár szerint Vona pénzért mindenre képes

A Jobbik elnökére Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára reagált, és rögtön egy minősítéssel kezdte:

egy olyan felszólalást hallottunk, amelyet Juhász Pétertől Molnár Gyuláig bárki előadhatott volna.

Dömtör ezután felrótta Vonának, hogy „furcsa az önök pálfordulása alkotmánymódosítással kapcsolatban”. Szerinte korábban Vona azt bizonygatta, hogy mindent meg kell tenni a kvóták ellen, és aki nem szavazza meg, az hazaáruló. Most viszont nem tudjuk, kinek a tanácsára, kinek a kérésére, megváltoztatták a véleményüketA mostani Jobbik miért tagadja meg a régi Jobbikot? – tette fel a kérdést.

Dömötör szerint Vona Gábor annyira nem bízik a társaiban, hogy aláíratta velük, nem szavazzák meg az alkotmánymódosítást. Az államtitkár szerint Vona annyira megváltozott, hogy egy interjúban már Kádár János mondását használta – aki nincs ellenem, velem van" –, amiből szerint az következik, hogy szerinte Vona pénzért és hatalomért mindenre képes.

Kósa a fütyülőket szidta

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető Vona után kapott szót, de ő nem a Jobbik elnökére reagált, hanem azokkal a tüntetőkkel foglalkozott, akik október 23-án kifütyülték Orbán Viktort. Kósa szerint nemcsak a miniszterelnököt, hanem az 56-os hősöket is sértette ez a viselkedés. És Kósa ezt állapította meg:

Akik fütyörésznek, azt fejezik ki, hogy az ÁVH-vel értenek egyet? A lövetőkkel van eszmei rokonságuk? Vagy egyszerűen csak bárdolatlanok?

Kósa úgy látta, hogy tegnap a komplett magyar baloldal legitimálta a tömegbe lövetőket, hiszen „együtt ünnepeltek azokkal, akik 56-ban a tömegbe lőttek”. A Fidesz frakcióvezetője még utalt a Népszabadság kiadásának felfüggesztésére is, és azt is örömmel üdvözölte, hogy a tegnapi volt az első ünnep, amiről "nem tudott tudósítani az a napilap, amelyik a forradalom vérbe fojtásával született, és végig gátlástalanul kiszolgálta a megtorlást, a terrort és utána a kommunista egypárti diktatúrát".

Dömötör Csaba ezután megjegyezte, hogya baloldal komoly lehetőséget hagyott ki, hogy tisztázza viszonyát 1956-hoz, és jóvátehette volna a 2006-os rendőrattakot. Ehelyett szerinte "pár tucat sípra futotta" tőlük.