Felmentették a Sukoró-ügy fővádlottjait

2016.10.26. 10:31

Felmentették másodfokon a Sukoró-per két fővádlottját, értesült az Index. Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot hűtlen kezelés kísérletével vádolták, első fokon letöltendő börtönre ítélték őket, a Szegedi Ítélőtábla azonban mai döntésével felülírta az elsőfokú ítéletet, bűncselekmény hiányában hozott felmentő ítéletet. Az ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

Az ügyben tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletet a Szolnoki Törvényszék. Akkor négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, 3 év 6 hónap börtönre ítélték Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját, V. Bálint ügyvédet pénzbüntetésre ítélték, viszont Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették.

A per a Fejér megyei Sukoró község melletti területen tervezett King's City kaszinóberuházás kapcsán indult. A vád szerint 1 milliárd 294,6 millió forint vagyoni kár érte volna a magyar államot, ha a telekcsere megtörténik. Az ügyészség szerint a magyar állam Joav Blum albertirsai és pilisi gyümölcsöseit túlárazottan vásárolta meg, míg a King's City beruházásnak helyet adó mintegy 80 hektár sukorói földet áron alul adta el neki. Az üggyel kapcsolatban 2009-ben indult nyomozás, a Fővárosi Ítélőtábla két évvel később semmisnek mondta ki a szerződést. Tátrait és Császyt 2010-ben három hónapra előzetes letartóztatásba helyezték.

A vádlottak védői felmentést kértek és a bűncselekmény hiányára hivatkoztak, mivel szerintük nem érte kár az államot. Tátrai ügyvédje például azt mondta védőbeszédében, hogy a 2002 és 2009 között Magyarországon kormányzati tisztséget betöltők közül bárki más ülhetne a vádlottak padján. Szerinte ugyanis az volt az ügy lényege, hogy rá lehessen sütni az akkori baloldali politikai erőkre a korrupció bélyegét.

Az ügyész az ötödrendű vádlottra, V. Bálintra vonatkozó ítéletet tudomásul vette az első fok után, a többi vádlott esetében azonban súlyosbításért fellebbezett, így a per másodfokon folytatódott, amelyben most hirdettek ítéletet.  • Tippek
  • Hírek