Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Molnár Gyula: A Fidesz ugyanazokat a hibákat követi el most, amiket tíz éve az MSZP

2016.11.05. 16:39
A szocialisták elnöke szerint a kormányváltáshoz egyesíteni kell a változást akarókat, ennek érdekében pedig az MSZP kész támogatni egy komolyan vehető baloldali előválasztást is.

Molnár Gyula a Societas-Baloldali Ifjúsági Mozgalom által szervezett Kiss Péter Szabadegyetem I. szemeszterén szombaton, Budapesten beszélt arról, hogy a következő időszakban világossá kell tenni, hogy az MSZP tanult a saját és mások hibáiból, és semmiképp sem akar visszatérni a 2010. előtti világhoz, írja az MTI.

És hogy mivel akarja mindezt demonstrálni a párt?

  • A közeljövőben az oktatás, az egészségügy és a szegénység témakörében tesznek új javaslatokat;
  • Összeállítanak egy "gazdaságpolitikai tételsort", ami megmutatja, hogy miből valósulnak majd meg az ígéreteik;
  • Új közjogi csomagot is terveznek, ami bemutatja, miképpen vélekedik a párt az alaptörvényről, a negyedik magyar köztársaságról, a médiaviszonyokról és az önkormányzatokról.

Molnár Gyula az alábbi három társadalmi csoport felé nyitna:

  • A szakszervezetek;
  • A nyugdíjasok (ehhez nyugdíjas parlamenteket hoznának létre, hogy a nyugdíjasok hangja eljusson a politikusokhoz);
  • A nők (egyértelművé tennék, hogy a 19. századi felfogás a családról és a nők szerepéről elfogadhatatlan).

Molnár Gyula arról is beszélt, miért nem tudta megnyerni a baloldal a 2010-es választásokat. Véleménye szerint Gyurcsány Ferenc öszödi beszéde hitelességi válságba sodorta a pártot, az Európai Unió egyre kritikusabb lett, 2008-ban elkezdődött a gazdasági válság, valamint a Fidesz tett egy egyértelműen baloldali fordulatot azzal, hogy az elit, az unió és a multicégek ellen fordult.

Úgy fogalmazott, 2006 és 2010 között az MSZP "néma" párttá vált, a Fideszhez képest néha populistább, néha racionálisabb üzeneteket fogalmazott meg, ezek azonban nem álltak össze az emberek fejében egységes egésszé. Az MSZP igazi "csapdahelyzetbe" került, mert ha baloldali ígéreteket tesz, akkor a hozzájuk közel álló értelmiség "fanyalog", hogy intézkedéseik nem szakszerűek, ha pedig neoliberális, gazdaságpolitikai döntéseket hoznak, akkor a párthoz lazábban kötődők úgy érzik, hogy az MSZP semmit sem változott - fűzte hozzá.

Azért van különösen nehéz helyzetben az MSZP, mert a Fidesz baloldali jellegű, de populista politikát folytat, amivel magához vonzott olyan szavazókat, akik 2010-ben még a szocialistákra voksoltak - jelentette ki a párt elnöke.

Molnár Gyula azt is mondta, Orbán Viktor miniszterelnök rendszere "velejéig romlott, antidemokratikus, és egyértelműen olyan hatalmat épít, amely csak egy szűk kör számára jelent lehetőséget". Az Orbán-kormány gazdaságpolitikája téves, a jóléti állam háttérbe szorult - tette hozzá.

Úgy vélekedett, a Fidesz ugyanazt a hibát követi el, mint amit a szocialista párt 2006 után: államosít, a külföldi tőkét nehéz helyzetbe hozza, korlátozza a sajtószabadságot és agyonadóztat mindent.