Már minden szülészeten van modern hallásszűrő készülék

2016.11.07. 14:24

Tizenhat budapesti és Pest megyei szülészeti osztály kapott újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatához szükséges modern hallásszűrő készülékeket - ebből 12-öt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, 4-et pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozott.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint az Emmi uniós pályázati pénzből valamennyi magyarországi kórháznak biztosította már az objektív hallásszűréshez szükséges készülékeket, a központi régióban, Budapesten és Pest megyében azonban nem lehetett pályázatot kiírni. Ezért gondolták azt, hogy gyűjtésükkel ezt a térséget célozzák meg, 34 millió forint gyűlt össze erre a célra, az Emmi 170 milliót biztosított hozzá. Így már valamennyi olyan magyarországi kórháznak, amelyben van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum, van az újszülöttel és a csecsemők vizsgálatához szükséges hallásszűrő készüléke.

Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológiai tagozatának elnöke szerint a veleszületett halláskárosodást, ha nincs műszer, csak nagyon későn veszik észre a szülők és a szakemberek, ez pedig nagyban kihat a gyermek további fejlődésére.

Magyarországon évente kilencvenezer gyermek születik, közülük ötszázan halláskárosodással jönnek világra, azonban a műszereknek köszönhetően már minden csecsemőt meg tudnak vizsgálni, így megvan a lehetősége annak is, hogy időben kezeljék őket.