Rogán nem egyenesen beszélt az ATV-n

2016.11.09. 21:35

A Magyar Nemzet cikke szerint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kedden este az ATV Egyenes beszéd című műsorában nem teljesen az igazat mondta. A politikus élő adásban azt állította, hogy a letelepedésikötvény-programban részt vevő külföldiek csak tartózkodási engedélyt kapnak, ami öt évre szól, de ez nem felel meg a valóságnak. Az a külföldi, aki magyar letelepedési állampapírba fekteti a pénzét, véglegesnek tekinthető letelepedési engedélyt kap Magyarországon, ami csak nagyon indokolt esetben, például bűncselekmény elkövetése esetén vonható vissza. Ez a szabály csak július elsejétől érvényes, de az ezt megelőző időszakban is jogosultak voltak az érintettek a letelepedési engedélyre, egy kétlépcsős rendszerben: először a tartózkodási engedélyt kapták meg a külföldiek, majd hat hónap után igényelhették a letelepedési engedélyt - írja az MNO. 

Rogán Antal a cikk szerint abban sem mondott igazat, hogy a programban biztosított magyarországi tartózkodás csak öt évre szól. Nemcsak a jogszabályokban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) honlapján is egyértelműen le van írva, hogy a letelepedett határozatlan idejű magyarországi tartózkodásra jogosult. Az ötéves szabály, amiről a propagandaminiszter beszélt, csupán az okmány érvényességi ideje, ami meghosszabbítható, vagyis ez csupán technikai kérdés.

Újabb csavar következett be a műsorban, amikor Rogán Antal azt állította, hogy a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek lakást is venniük kell Magyarországon: „Ha Magyarországra jönnek, itt lakást kell valamilyen formában vásárolniuk, állandó lakcímet kell létesíteniük, biztosítást kell fizetniük, bankszámlát kell nyitniuk. Egy csomó költségük van, amely a magyar emberek munkahelyeihez járul hozzá” – mondta a miniszter. A cikk szerzője szerint sem igaz, sőt a kötvényprogramban részt vevő külföldieknek az eljárás során még magyarországi tartózkodási címet sem kell megadniuk, ez a szabály szintén júliustól érvényes.

A kötvényprogram olyan egyszerű, hogy a külföldieknek ahhoz, hogy megkapják az engedélyt, még Magyarországra sem kell személyesen elutazniuk. Természetesen ingatlant sem kell vásárolniuk, ez sincs benne abban a jogszabályban, amit egyébként még többek között Rogán Antal nyújtott be a parlamentnek 2012-ben.

Ugyanakkor az ingatlanvásárlással kapcsolatos állítását a miniszter a műsorban később korrigálta. „Lakcímet kell létesíteniük, ahhoz pedig előbb-utóbb ingatlant is kell valamilyen formában vásárolniuk” – finomította a korábbi kötelező lakásvásárlással kapcsolatos kijelentését Rogán.