Jusztin
13 °C
30 °C

Blöff, hogy csak öt évre szól a letelepedési kötvény

2016.11.17. 08:04 Módosítva: 2016.11.17. 08:09

A Magyar Nemzet levezeti, hogy nem igazak azok a politikusi nyilatkozatok, amelyek szerint a letelepedési kötvényt megvásárló külföldiek csak öt évig maradhatnak Magyarországon. Előbb Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozott így az ATV-ben, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter utalt arra, hogy a kötvényes bevándorlóknak öt év után haza kell menniük.

A letelepedési engedély azonban ezzel szemben korlátlan tartózkodásra jogosít. Ha egy külföldi egyszer megkapta, élete végéig legálisan tartózkodhat Magyarországon. Annyi igaz az egészből, hogy a letelepedési engedélyt igazoló okmány öt évig érvényes, ezt azonban a magyar hatóságoknak meg kell hosszabbítaniuk, ebben nincs mérlegelési joguk.  

Ezt a jogosultságot csak például bűncselekmény elkövetése esetén vonhatja vissza a hatóság. A jogszabályban van még egy érdekes pont, ami szerint a letelepedési engedélyt az idegenrendészeti hatóság akkor is visszavonhatja, ha "az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek olyan jelentősen megváltoztak, hogy ez az engedély kiadását már kizárná, feltéve, hogy az engedély kiadásától számítva öt év még nem telt el". Ebbe beletartozhat az, ha a kormány megszüntetné a letelepedési kötvényprogramot. Ebben az esetben viszont a magyar kormány átverné a letelepedési kötvényt jegyző külföldieket.